U restoranu "Grand kafe"

Braća limijer prikazali prvi film u istoriji

  • Извор: СРНА
  • 27.12.2022. 11:53

Prva filmska projekcija organizovana je 28. decembra 1895. godine u pariskom restoranu "Grand kafe", čime je započeta svjetska kinematogradija, a zasluge idu braći Luju i Ogistu Limijeru.

Prva projekcija filmova ostavila je publiku bez teksta, dok je jedan od novinara tada zabilježio da je to "nesumnjivo najčudniji pronalazak u našoj epohi".

Zapravo, prve "pokretne slike" bili su kratki dokumentarni filmovi na kojima su prikazani - radnik koji izlazi iz fabrike, željeznička stanica prepuna ljudi i voz koji juri.

Braća Limijer bili su francuski hemičari, industrijalci, pronalazači i autori prvog filma koji je prikazan.

Luj je razvio metod za pravljenje fotografskih ploča 1882. godine, a do 1894. godine u fabrici koju su braća zajedno osnovala, u kojoj se izrađivao fotografski materijal - hartije i hemikalije - proizvedeno je 15 miliona ploča svake godine.

U istoriji filma pominju se i braća Maks i Emil Skladanovski iz NJemačke, koji su tvorci uređaja pod nazivom "bioskom", francuz Anri Žoli je bio zaslužan za "fotoozotrop"...

Međutim, braća Limijer se ističu svojim pronalaskom - prenosivom kamerom koja ima ručno upravljanje, zahvaljujući kojoj je bilo moguće snimanje portreta i prizora iz života.

Godinu dana poslije prve projekcije kratkih dokumentarnih filmova braća Limijer su napravila više od 40 kratkih filmova, snimajući svakodnevni životu u Francuskoj.

Pravili su i prve filmske žurnale i slali ekipe da snime novi materijal širom svijeta.

Svojim filmovima postavili su i temelje za određene filmske žanrove. Upravo su njihovi kratki dokumentarci preteča sovjetskih dokumentarnih filmova i italijanskih filmova neorealista.

Braća Limijer napravila su i prvu filmsku komediju, koja je ujedno i prvi narativni film, pod nazivom "Poliveni polivač".

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.