Književnost

Čitaoci Njujork tajmsa izabrali najbolji roman u posljednjih 125 godina

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 10.01.2022.13:44

Poznati američki dnevni list Njujork tajms nedavno je obilježio 125. godišnjicu tako što je od svojih čitalaca tražio da nominuju najbolju knjigu u posljednjih 125 godina.

Ovaj jubilej je bio prilika i da čitaoci štampanog i onlajn izdanja ovog lista daju svoj sud o najznačajnijim književnim djelima nastalim u tom periodu. Ljudi iz šezdeset sedam zemalja nominovali su svoje favorite i na osnovu njihovih glasova novinari su napravili listu od 25 najboljih romana, za koje je glasalo više od 200.000 čitalaca.

Među brojnim klasicima, poput "Velikog Getsbija" F. Skota Ficdžeralda, kao i novijih publikacija, kao što je "Mali život" Hanje Janagihare, čitaoci su u novembru birali svoj omiljeni roman. Nakon malo više od mjesec dana konačno su objavljeni rezultati glasanja.

Odlukom čitalaca Njujork tajmsa, najbolji roman u posljednjih 125 godina je "Ubiti pticu rugalicu" američke književnice Harper Li.

Drugo mjesto zauzima roman „Gospodar prstenova: Družina prstena“, prvi dio trilogije Dž. R. R. Tolkina, dok je treći Orvelov antiutopijski klasik „1984“.

Četvrto mesto pripada romanu "Sto godina samoće" kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, a na petom je "Voljena", koji je napisala Toni Morison.

Tagovi: