Пале

Чланице Кола српских сестара офарбана јаја и прехрамбене производе дијеле суграђанима

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2024. 19:05

Већ 32 године, чланице Кола српских сестара "Света великомученица Текла" са Пала, традиционално шарају васкршња јаја. Ове године нашарале су 3.000 јаја које ће, заједно са 30 пакета прехрамбених артикала, подијелити суграђанима којима је најпотребније.

- Нешто ћемо однијети у Дом „Натуру“, горе има и наших сестара, а иначе су ту стара лица која не могу то да ураде. Имамо болесних сестара, имате доста болесне дјеце. Нажалост, свједоци смо колико код нас има болесних жена, и то се граница помјера све на ниже, и коме год да покуцате на врата, обрадоваће се - каже Љиљана Нешковић, предсједника Кола српских сестара.

Чувајући традицију хуманог и добротворног рада, Коло српских сестара, настоји да очува православну вјеру. У духу старих обичаја, на Велики петак, шарају васкршња јаја у луковини и црвеној броји, али користе и нове технике.

- Фарбамо највише на традиционалан начин, то су у луковини са травчицама, везано у чарапе. У овим свим бојама које имају, све су то прехрамбене боје. Ми фарбамо и нешто новију технику, те на пари, овако, онако, али за оволики број јаја немамо довољно времена за ове нове технике - истиче Славица Голијанин, чланица Кола српских сестара.

Коло српских сестара "Света великомученица Текла", које се бави хуманитарним радом од 1992. године, за свој рад је добило низ одликовања и признања, међу којима и Крст милосрђа и Грамату Српске православне цркве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: