Direktor Narodnog pozorišta Srpske

Dodig: U oktobru dvije premijere

  • 23.09.2020.22:18

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig najavila je da će u ovoj ustanovi, koja obilježava 90 godina postojanja, u oktobru biti odigrane dvije premijere – predstava "Zlatno doba" i "Derviš i smrt".

"To smo u stanju da uradimo jer sada možemo da primimo određeni broj publike", rekla je Dodigova novinarima pred početak svečane akademije organizovane povodom 90 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ona je pojasnila da se u okviru tog jubileja obilježava nekoliko datuma – 2. septembar 1930. godine, kada je ban Svetislav Milosavljević donio ukaz o osnivanju pozorišta, 18. oktobar te godine, kada je odigrana prva predstava i 28. septembar 1998. godine, kada je tadašnja Vlada premijera Milorada Dodika donijela odluku o preimenovanju Narodnog pozorišta Bosanke Krajine u Narodno pozorište Republike Srpske.

Narodno pozorište Republike Srpske, pod nazivom Narodno pozorište Vrbaske banovine, počelo je sa radom 18. oktobra 1930. godine.

Tokom vremena, nacionalni teatar više puta je mijenjao naziv, a posljednji put 23. septembra 1998. godine. Tada je Narodno pozorište Bosanske Krajine odlukom Vlade Republike Srpske promijenilo naziv u Narodno pozorište Republike Srpske.

Komisija za očuvanje spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donijela je odluku o proglašenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nacionalnim spomenikom BiH.