Svečana akademija

Đorđo Sladoje dobitnik "Kočićeve nagrade"

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2023. 21:50

Najistaknutijem savremenom srpskom liričaru Đorđi Sladoju večeras je u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom 58. "Kočićevog zbora" uručena "Kočićeva nagrada".

Sladoje je rekao da mu je velika čast što je dobitnik izuzetne nagrade koja nosi ime pisca čiji je jezik raskošan, bogat i iz naroda.

"Dobiti ovu nagradu je veliko zadovoljstvo i čast. Petar Kočić je pisac nekoliko antologijskih priča u najstrožem izboru i ostaće u srpskoj književnosti sve dok bude onih koji budu govorili i pisali srpskim jezikom", rekao je Sladoje večeras novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, pejzaži Petra Kočića, prirodni i socijalni, su sugestivni i teško se zaboravljaju.

Počinje 58. Kočićev zbor

Počinje 58. Kočićev zbor

Predsjednik Žirija za dodjelu "Kočićeve nagrade" Duško Pevulja istakao je da dosadašnji opus Đorđe Sladoja ima direktne veze sa književnim djelom Petra Kočića.

"Sladoje u svojim tekstovima često i sa razlogom ističe da bez tradicije i odnosa prema najvećim stvaraocima srpske književnosti nema nijednog istinskog stvaraoca", poručio je Pevulja.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je Petar Kočić čovjek koji uči da treba ljubiti istinu, slobodu i otadžbinu, kao najveće univerzalne vrijednosti.

"To je ono što nas okuplja", naveo je Stanivuković.

Otvoren 58. Kočićev zbor, položeni vijenci i dodijeljena nagrada

Otvoren 58. Kočićev zbor, položeni vijenci i dodijeljena nagrada

Svečanoj akademiji u Banskom dvoru večeras su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović, te poslanici i odbornici u Narodnoj skupštini i Skupštini grada Banjaluka.

Kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci večeras su glumci govorili odlomke iz Kočićevih djela.

Manifestacija "Kočićev zbor" trajaće do nedjelje, 27. avgusta.

Grad Banjaluka obezbijedio je besplatan prevoz za sve zainteresovane sugrađane, koji tokom predstojećeg vikenda žele uživati u bogatom programu manifestacije "Kočićev zbor" u Stričićima, rodnom Kočićevom selu. Osim toga, biće nastavljena i prošlogodišnja praksa, te će tokom manifestacije biti besplatan i parking na ovoj lokaciji.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.