Serijal

Epizoda ‘Ulice Sezam’ koja je bila zabranjena, upravo se pojavila na mreži

  • 27.06.2022. 11:24

Serijal Ulica Sezam istraživala je neke, za to vrijeme, osjetljive teme, ali nekoliko epizoda je bilo tako kontroverzno kao što je ona koju je PBS emitovao – i brzo povukao – 1976.

U epizodi 847 se pojavljuje se Margaret Hamilton, koja ponavlja svoju ulogu Zle vještice Zapada skoro četiri decenije nakon Čarobnjaka iz Oza (1939). Epizoda je zabranjena jer je bila “previše strašna” za djecu, a decenijama ju je bilo teško pronaći. Sada, kako izvještava AV klub, ovaj izgubljeni medij je stavljen na raspolaganje za gledanje na mreži.

Nastup Margaret Hamilton u Ulici Sezam postavljen je na YouTube 18. juna i već je dobio blizu 290.000 pregleda.

Mnogi roditelji tog doba su negodovali kada je epizoda premijerno prikazana 1976. PBS je bio bombardovan pritužbama da lik traumatizuje gledaoce predškolskog uzrasta. Iako je epizoda navodno trebalo da nauči djecu kako da prevaziđu svoje strahove. Nakon što je emitovana samo jednom, trajno je povučena.

Iako je kategorisana kao izgubljeni mediji, epizodu 847 Ulice Sezam nije bilo nemoguće pogledati. Arhiviran je u Kongresnoj biblioteci, a zrnasti snimci su se pojavili na mreži, piše Blink.ba.

Тагови: