Vlada Srpske finanasirala projekat 

Film "Granice kiše" osvojio drugu nagradu u Bergamu

  • 17.03.2019. 11:33

Film "Granice kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića sinoć je osvojio drugu nagradu za najbolji film u glavnom takmičarskom programu na 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Bergamu.

Film su finansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture Crne Gore, a učestvovali su i Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, kao i Radio-televizija Crne Gore. 

Iza filma stoje producentske kuće "Balkan kino" iz Beograda i Banjaluke, "Montenegro Maks films" iz Podgorice, "Media plus" iz Beograda i "Oskar film" iz Banjaluke. 

Film je naišao na izvanredan i topao prijem publike i italijanske stručne javnosti, saopšteno je iz producentske kuće "Balkan kino". 

 U najavi ovogodišnjeg festivala, italijanski filmski kritičar evropskog portala za promociju filma i audiovizuelnog stvaralaštva "Sineeuropa" Kamilo de Marko okarakterisao je "Granice kiše" kao originalno debitantsko ostvarenje o konfliktu, identitetu i korijenima. 

On u svojoj recenziji filma ističe da je režija ovog djela "daleko od ustaljene balkanske kinematografije" i posebno pohvaljuje fotografiju Miloša Jaćimovića. 

Na Bergamo filmskom festivalu, koji je održan u periodu između 9. i 17. marta, prikazano je preko 150 filmova, a u takmičarski program uvršteno je samo sedam filmova, među kojima su "Granice kiše" bile jedini predstavnik iz ovog dijela Evrope. 

Na prikazivanju u Bergamu film su italijanskoj publici predstavili reditelj Vlastimir Sudar i glumac Vahidin Prelić. 

Nagradom u Bergamu film nastavlja uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu u avgustu prošle godine, gdje je nominovan za nagradu "Zlatni zenit" u takmičarskom programu za najbolji debitantski film. 

Reditelj Vlastimir Sudar je prikazivanje filma na festivalu posvetio nedavno preminulim članovima ekipe: mladom zagrebačkom glumcu Robertu Budaku i veteranu regionalne kinematografije Vladanu Banoviću.  

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.