Podgorica

Filmom "Lastavice Hristove" završeni "Dani mitropolita Amfilohija"

  • Извор: СРНА
  • 01.11.2022. 22:50

Premijerom filma "Lastavice Hristove" Julije Bočareve, koji je doprinos sjećanju ruskog naroda na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, u Podgorici je završena manifestacija "Dani mitropolita Amfilohija.

Film je posvećen jednom monahu na prvom mjestu, što "lastavice Hristove" i simbolizuju - one koji su se odrekli svijeta da bi stekli Carstvo nebesko, ali i duhovnom vođi jednog naroda blaženog spomena mitropolitu Amfilohiju.

Producent Julij Cetlin rekao je prije početka premijere da se Srbi od Rusa uče pokajanju, a Rusi od Srba radosti i da slovenske bratske narode spaja mnogo toga.

"Na prvom mjestu to je naša vjera pravoslavna i naš korijen koji je sam Gospod naš Isus Hristos, ali i lijepi umjetnički projekti od kojih je jedan i film Julije Bočarove `Lastavice Hristove`", istakao je Cetlin.

On je naglasio da je divno rečeno da je mitropolit Amfilohije upalio svijeću i podigao revoluciju.

"Naše litije za odbranu svetinja i vjere pravoslavne jesu bile duhovna revolucija, i svi smo bili svjedoci čuda koje su one izazvale, a koje je prepoznao i naš bratski ruski narod, o čemu svjedoči i ovaj filmski projekat Julije Bočareve", rekao je Cetlin.

Podgorički paroh Predrag Šćepanović prije projekcije filma zahvalio je vjernom narodu za veliku prisutnost manifestaciji "Dani mitropolita Amfilohija", koja je počela 28. oktobra u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i sveštenog bratstva Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici povodom dvije godine od upokojenja blaženopočivšeg mitropolita.

Тагови: