17. Међународни филмски фестивал

Филмом "Пробуди ме" отворен "Први кадар" у Источном Сарајеву

  • Извор: СРНА
  • 27.11.2023. 21:15

Пројекцијом филма "Пробуди ме" редитеља Марка Шантића из Словеније, у Источном Сарајеву вечерас је званично отворен 17. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

Умјетнички директор Фестивала Александра Митрић Штифанић изјавила је новинарима да је програм фестивала, након Зворника, јутрос почео у Источном Сарајеву радионицом анимираног филма за основношколце.

"Имали смо прилику да видимо промоцију `Тин Интердок` - филмске радионице из региона којој је `Први кадар` био партнер ове године у Чачку, гдје су настала четири кратка документарна филма. Полазници радионице су наши гости и они су средњошколцима презентовали своје филмове", рекла је Штифанићева.

Деценија постојања српског црквеног пјевачког друштва Богољубље

Деценија постојања српског црквеног пјевачког друштва Богољубље

Она је навела да су и овај пут припремили богат такмичарски и пратећи програм Фестивала, са више од 60 филмова у седам такмичарских селекција, истичући да је ове године новитет такмичарска селекција играних филмова из региона "Трагање".

Редитељ филма "Пробуди ме" Марко Шантић рекао је да је писање сценарија за филм почело 2015. године, а ријеч је о теми колективног заборава и тражења правог смјера у данашњим компликованим временима.

Шантић је додао да први пут учествује на овом фестивалу о којем је доста тога чуо.

Даница Црногорчевић открила како је настала пјесма

Даница Црногорчевић открила како је настала пјесма "За живот Српске" - Ниче из душе

"Јако је битно и да се млади филмски едукују, да се опробају у филму и на неки начин, критички размишљају, јер су они будућа публика", рекао је Шантић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да овај фестивал који траје 17 година заслужује посебну пажњу и изразио наду да ће сваке године бити све бољи.

"Ништа нема боље него када имате богату, квалитетну историју и када то спојимо са умјетношћу коју људи са овог подручја годинама баштине. Имајући у виду број филмова који ће бити приказани како у такмичарском, тако и ревијалном дијелу Фестивала, надам се једном лијепом културном дешавању у Источном Сарајеву", рекао је Короман.

Филмом

Филмом "Трагови" завршен први дио филмског фестивала "Први кадар"

Филмски фестивал одржавао се у Зворнику од петка, 24. новембра, до јуче, а данас је настављен у Источном Сарајеву и трајаће до сриједе, 29. новембра.

Фестивал подржавају Аудио-визуелни центар Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.