Književni susreti na Kozari

Gojku Đogu uručena nagrada "Skender Kulenović"

  • Извор: СРНА
  • 17.09.2022. 21:55

Laureatu 50. Književnih susreta na Kozari pjesniku i akademiku Gojku Đogu večeras je uručena nagrada "Skender Kulenović- književni vijenac Kozare".

Na manifestaciji "Veče laureata", predsjednik žirija Milosav Tešić je rekao da je žiri odluku donio jednoglasno.

On je podsjetio da je Đogo tokom godina i decenija pokazao da spada u pjesnike koji vrlo strpljivo grade svoj pjesnički svijet polazeći od uvjerenja da pjesništvo govori nešto izuzetno i sudbinski važno svakom čovjeku.

"Svoju pjesničku slobodu i hrabrost platio je robijom poslije objavljivanja knjige `Vunena vremena` 1981. godine, omogućavajući mu na jedan surov način da stane iza svake svoje reči, a to znači da se Đogo može posmatrati kao pesnik čija je pesnička reč stekla onu najdublju istinistost koja dolazi iza jedne dramatične epohe", rekao je Tešić.

Nagradu laureatu je uručio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, koji je čestitao Đogi i zahvalio svim učesnicima koji su se odazvali ovoj jubilarnoj kulturnoj manifestaciji po kojoj je poznat i grad Prijedor i Republika Srpska.

Laureatu je uručena i nagrada "Ljubijski rudar" čiji je sponzor kompanija "Arcelor mital", a Đogo je zahvaljujući se na ovom priznanju rekao da će novčani dio nagrade usmjeriti na asfaltiranje puta do Crkve Svetog velikomučenika Lazara u Vlahovićima kod LJubinja.

Organizator i generalni pokrovitelj 50. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)