Kritike

Holandski izdavač povukao knjigu o Ani Frank

  • Извор: СРНА
  • 23.03.2022. 10:55

Holandski izdavač povukao je knjigu u kojoj autor tvrdi da je otkrio ko je izdao Anu Frank nakon što su njeni istraživački nalazi diskreditovani.

Istraživački tim knjige sugerisao je da je Jevrejin po imenu Arnold van den Berg odgovoran za hapšenja Ane i njene porodice tokom Drugog svjetskog rata.

Ali, otkako je objavljeno u januaru, djelo je naišlo na široke kritike, navodi Bi-Bi-Si.

Novi izvještaj tima eksperata i istoričara Drugog svjetskog rata ukazuje da istraživanje autora nije odgovarajuće.

Ana Frank bila je jevrejska djevojčica koja je pisala dnevnik tokom dvije godine skrivanja prije nego što je umrla u nacističkom koncentracionom logoru 1945. godine.

U knjizi pod nazivom "Izdaja Ane Frank: istraga starog slučaja" navodi se da je jevrejski notar Van den Berg vjerovatno odustao od skrivanja Frankovih da bi spasao sopstvenu porodicu.

Istražni tim, predvođen penzionisanim istražiteljem FBI-ja, proveo je šest godina pokušavajući da rasvijetli ovaj slučaj.

Ali, knjiga kanadske autorke Rozmeri Salivan izazvala je reakciju jevrejskih grupa i istoričara. Evropski jevrejski kongres pozvao je izdavača "Harper Kolins" da povuče svoje izdanje na engleskom jeziku, rekavši da je ono ukaljalo sjećanje na Anu Frank i dostojanstvo preživjelih Holokausta.

Prema analizi stručnjaka rad i istraživanje na ovoj knjizi su "amaterski" i ne postoji ozbiljan dokaz koji bi potkrijepio ove teške optužbe.

Kao odgovor, holandska izdavačka kuća "Ambo Anthos" saopštila je da knjiga više neće biti dostupna i zatražila od knjižara da vrate svoje zalihe.

Izdavač je ponudio "iskreno izvinjenje" onima koji su uvrijeđeni sadržajem knjige, dok je unuka Van den Berga pozvala "Harper Kolins" da odustane od izdanja na engleskom jeziku.

"Ovom pričom eksploatišete priču o Ani Frank, falsifikujete istoriju i doprinosite velikoj nepravdi", rekla je ona. 


Тагови: