В.д. директора Аудио-визуелног центра Српске

Илић: Промоцијом потенцијала привући инвеститоре

  • Извор: СРНА
  • 27.11.2023. 14:35

Република Српска има предивне неистражене и неоткривене локације за продукцију аудио-визуелних дјела и неопходно је константно их промовисати ради привлачења потенцијалних инвеститора у овој индустрији, рекла је вршилац дужности Аудио-визуелног центра Српске Ања Илић.

Илићева је истакла да овај центар тим поводом у четвртак и петак, 30. новембра и 1. децембра, у Бањалуци организује промоцију Брошуре о филмским локацијама у Републици Српској и Уредбу о условима и поступку додјеле подстицајних средстава инвеститору који у Српској производи аудио-визуелно дјело.

- Уредба и подстицај који се њоме гарантује потенцијалном инвеститору је главни адут да би неко дошао да снима у Републику Српску, а друго су предивне локације које су неистражене и незабиљежене, као и наша топлина и гостопримство, те врло ниске цијене роба и услуга - рекла је Илићева за Срну.

Она је напоменула да је циљ ових промотивних активности привлачење инвеститора за продукцију аудио-визуелних дјела и подстицање копродукције филмова, те да на најљепши начин буде представљена Република Српска.

- Искуства земаља из окружења показују да је примјена Уредбе о којој ћемо говорити била кључни корак у развоју аудио-визуелне индустрије у тим земљама, због чега овај свечани догађај који организујемо биљежимо као прекретницу у развоју филмске индустрије Републике Српске - рекла је Илићева, која очекује да ће примјена Уредбе допринијети стварању повољнијег окружења за развој филмске продукције у Српској.

Илићева је напоменула и да Уредба подстиче укључивање домаћих ресурса за производњу аудио-визуелних дјела, што ће допринијети развоју и других привредних дјелатности, те развоју и промоцији локалних заједница.

- Жеља нам је да пружимо увид јавности у кључне аспекте нове уредбе и мапиране филмске локације у Републици Српској које смо објединили у брошури "Осјети, доживи, забиљежи", да чујемо искуства земаља из региона у којима се одавно примјењују такве уредбе, као и да омогућимо дијалог и размјену мишљења свих релевантних актера о њеном утицају на филмску индустрију - рекла је Илићева.

Она је навела и да ће гости на промоцији бити афирмисани филмски професионалци, као и директори филмских центара у региону који ће дати свој допринос у освјетљавању бенефита које носи примјена ове уредбе.

- Вјерујем да ће овај догађај изњедрити и неке будуће сарадње између филмских стваралаца из Републике Српске, Србије и других земаља региона - рекла је Илићева.

Промоција, на којој ће бити представљене и досадашње активности Центра, биће одржана у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а учесници су представници републичких и локалних органа власти, те регионалних аудио-визуелних центара из Србије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Словеније, као и искусни продуценти и филмски ствараоци из Републике Српске и земаља региона.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: