Održana posebna sjednica

Investiciona ulaganja u kulturu u 2023. godini

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2022. 14:26

Narodna skupština Republike Srpske na juče održanoj 37. posebnoj sjednici usvojila je, po hitnom postupku, Budžet Srpske za 2023. godinu u okviru kojeg su predviđena i investiciona ulaganja u kulturu.

Ulaganja će biti usmjerena na aktivnost početka izgradnje nacionalnih ustanova kulture kao što su Kinoteka Srpske na Palama, Muzej Srpske u Banjaluci, Narodno pozorište Srpske, kao i izgradnja koncertno-kongresne/multifunkcionalne dvorane, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Investiciona ulaganja u kulturu obuhvataće i rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju ustanova kulture u Srpskoj, navodi se u saopštenju.

To se odnosi na rekonstrukciju i opremanje prostora biblioteke za djecu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, rekonstrukciju scene Narodnog pozorišta Srpske, obnavljanje i zamjenu dotrajale audio i vizuelne scenske tehnologije Dječijeg pozorišta Srpske; rekonstrukciju i nabavku opreme Biblioteke za slijepa i slabovida lica Srpske, kao i rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci.

- Kulturu Republike Srpske možemo unaprijediti ako stvorimo sve potrebne infrastrukturne preduslove kako bismo umjetnicima i kulturnim zaposlenicima omogućili da stvaraju. Opredijeljeni smo da načinimo snažan iskorak na kulturnoj sceni u potpunosti svjesni potreba za većim i namjenskim prostorima za stvaranje i napredak ove oblasti u cjelini, a posebno imajući u vidu potrebe i očekivanja naše publike - rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Do kraja 2025. godine predviđeno je da se za ove namjene, za planiranu rekonstrukciju i izgradnju novih objekata republičkih ustanova kulture, obezbijede sredstva u ukupnom iznosu većem od 160.000.000 KM, navodi se u saopštenju.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм