Nakon medijske hajke

Iz RTRS pojasnili zašto ove godine nisu podržali Teatar fest

  • 09.06.2023. 23:28

Nakon hajke koja je pokrenuta u federalnim i medijima naklonjenim narativima iz FBiH-a, oglasili su se i iz Radio Televizije Republike Srpske.

Iz ove medijske kuće su naveli da kao Javni medijski servis Republike Srpske podržavaju i prate rad svih institucija, organizacija i udruženja u Srpskoj, te da ne postoji niti jedna inicijativa od opšteg društvenog značaja koju Javni servis nije medijski podržao.

Poručeno je i da RTRS je dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske kontinuirano prate sva događanja i aktivnosti, čime doprinose promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i NPRS kao nacionalne institucije kulture.

Ove godine se na repertoaru "Teatar festa" našla predstava Sarajevskog ratnog teatra, zbog čega su iz RTRS odbili da pruže podršku ovom festivalu.

Riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici "osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad".

U avgustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH.

U pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje nije precizirano ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, prilično je jasno na šta ciljaju. 

Sva ova situacija je mogla biti izbjegnuta jednostavnim nedovođenjem nekoga ko i toliko godina nakon rata potencira bilo kakvu tezu o ratu, a naročito tu da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu neko bio agresor ili fašista, ma na kojoj strani ratovao.

Пратите нас и путем Вибера