ATV

"Brankovo kolo"

Jeleni Lengold uručena nagrada "Branko Radičević"

 • Izvor: ATV
 • 18.09.2023. 19:19

Uručenjem Međunarodne nagrade "Branko Radičević" književnici Jeleni Lengold u Karlovačkoj gimnaziji danas je svečano zatvoreno 52. Brankovo kolo, koje koje je proteklo u znaku 140 godina prenosa Radičevićevih zemnih ostataka iz Beča na Stražilovo.

Priznanje Lengoldovoj, koja je nagrađena za ukupno pjesničko i književno djelo, uručio je Nenad Grujičić, predsjednik žirija za dodjelu Međunarodne nagrade "Branko Radičević", saopštili su organizatori manifestacije "Brankovo kolo".

Lengoldova je zahvalila za nagradu i istakla da je ovih dana, čitajući djela Branka Radičevića nakon duže vremena, primijetila da neke njegove pjesme zna napamet i da ga to, između ostalog, ne samo sa strane njenog iskustva, odlikuje kao velikog pjesnika koji je etabliran u svijesti naroda.

Ona je poručila da osjeća posebnu radost što dobija prestižnu nagradu sa Brankovim imenom u najstarijoj srpskoj gimnaziji (u Sremskim Karlovcima), u kojoj se veliki pjesnik školovao.

Otvoreno 52.

Otvoreno 52. "Brankovo kolo"

Grujičić je rekao da je Brankovo kolo sve vrijeme, između ostalog, bilo i ostalo korektivni faktor pjesničke i književne scene, pogotovo u susret dva vijeka od Brankovog rođenja, najprije na jakoj afirmaciji talentovanih mladih ljudi, a onda i na polju dodjeljivanja nagrada na pjesničkom polju i u književnom životu.

On je istakao značaj višedecenijske saradnje sa Karlovačkom gimnazijom i Karlovačkom bogoslovijom "Sveti Arsenije Sremac".

Tokom svečanog zatvaranja "Brakovog kola" najavljena je proslava 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, koja će, kako je rečeno, dogodine biti obilježena na visokom nivou.

Ovogodišnja 52. manifestacija "Brankovo kolo" otvorena je 4. septembra i trajala je 14 dana, uz obilje kulturnih događaja. 

Pratite nas i putem Vibera

 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 00:11 Noćni program

  Noćni program