Proslavljeni srpski i svjetski reditelj

Kusturica: Hvala ti, dragi Dragoslave, za tvoju umjetnost

 • Izvor: Srna
 • 13.03.2023.10:49

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica oprostio se od pisca, scenariste i dramaturga Dragoslava Mihailovića, koji je preminuo juče, porukom u kojoj mu je zahvalio za umjetnost i grandiozne lekcije pismenosti koje je ostavio u svojim knjigama.

Kusturica je naveo da je knjiga "Kada su cvetale tikve" odredila i njegov umjetnički put.

- Sudar sa likovima i situacijama ovog urbanog romana bio je ključan u odluci da se i ja bacim u svijet fikcije. Tragizam i duhovita vizija Dušanovca, drama Informbiroa, karakteri čije sam dvojnike pronalazio u životu, prigradskim udžericama i surovost ulice, sve su to bili elementi za paralelnu sliku svijeta koja mi je pomogla da prepoznam slične događaje u vlastitom životu i da ih kroz objektive, kamerom uvećam na velikom filmskom platnu. Putuj srodna dušo, moju si zakačio jednom i zauvijek - istakao je Kusturica u oproštajnoj poruci upućenoj Dragoslavu Mihailoviću, koji je preminuo juče u Beogradu u 93. godini.

Mihailović je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ i dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.