Najgledaniji film

Liban zabranio emitovanje Barbi u kinima, tvrde da promoviše homoseksualnost

  • Извор: Кликс
  • 09.08.2023. 22:44

Uprkos tome što se film Barbi već duži period nalazi na listi najgledanijih u brojnim državama svijeta, Liban je odlučio stati u kraj emitovanju filma u ovoj zemlji.

Naime, ministar kulture Libana Mohamed Mortada izjavio je kako je država zabranila emitovanje filma u bioskopima, a kao razlog je navedeno to što "Barbi" promoviše homoseksualnost te da je u suprotnosti sa vjerskim vrijednostima.

Mortada u Libanu uživa podršku militantne grupe Hezbolah čiji je šef Hasan Nasralah pojačao retoriku protiv LGBT zajednice izjavivši kako ona predstavlja neposrednu opasnost za Liban i da se zbog toga treba suočiti s njima.

Film

Film "Barbie" zaradio 155 miliona dolara

U izjavi o filmu Barbi, Mortada je naglasio kako je utvrđeno da film promoviše homoseksualnost i seksualnu transformaciju što je u suprotnosti sa vrijednostima vjere i morala.

"Ministar je zamolio libanske agencije zadužene za opštu bezbjednost, uključujući i ministarstvo unutrašnjih poslova, da preduzmu neophodne mjere kako bi se spriječilo prikazivanje filma", piše The Guardian.

"Barbi" neće biti jedini: Čeka nas još 14 filmova inspirisanih igračkama

Povodom odluke oglasila se i direktorica neprofitne organizacije "Samir Kassi" Ajman Mana koja je izjavila da je potez zabrane prikazivanja filma zaobišao uobičajeni proces cenzure u Libanu.

"Ovo je dio šire kampanje koju predvodi Hezbolah, hrišćanska krajnja desnica i druge vjerske vođe u fokusiranoj kampanji protiv LGBT osoba", rekao je Mana.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина