Međunarodni festival pozorišta za djecu

Lutkari iz 12 država stižu u Srpsku

 • Извор: СРНА
 • 18.07.2022. 16:27

Na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji će biti održan u oktobru u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, učestvovaće 14 pozorišnih predstava iz 12 zemalja.

Na javni poziv, koji Dječije pozorište oglašava svake godine u februaru, prijavilo se 87 predstava jer banjalučki festival važi za jedan od najreferentnijih evropskih susreta lutkara, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Moto ovogodišnjeg festivala, koji se održava od 9. do 15. oktobra, jeste "Malo je mnogo", a selekciju potpisuje umjetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica, koji je naveo da "lutkarstvo traži maštovitost, kreativnost, ali i svedenost i jednostavnost".

Čast da otvore 21. Međunarodni festival prihvatilo je Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda, koje će u okviru takmičarskog programa izvesti "Belu grivu" u režiji Predraga Stojmenovića.

Potom slijede predstave "Koza" u izvođenju Teatra lutaka iz Lomže (Poljska), "Ferdo, veliki ptič" Lutkovnog gledališča Maribor (Slovenija) "Mala Frida" Gradskog kazališta "Žar ptica" iz Zagreba, "Tihi dečak" Pozorišta za decu iz Kragujevca, te "Raznolikost figura" Teatra "La Botega" Fontaneto Po (Italija).

Publika će imati priliku da pogleda i predstave "Srce od kamena" Kstovskog teatra lutaka (Rusija), "Zlatokosa" Pozorišta lutaka u Mostaru, "Gunisini" Kuće letećih lutaka iz Luleburgaza (Turska), "Muzika u boji" teatra "Viju" iz Barselone, "Olovni vojnik" Državnog lutkarskog pozorišta "Geogri Mitev" iz Jambola (Bugarska), "Pepeljuga" teatra "Marionete Grili" iz Torina (Italija), "Cirkus" teatra "Sirko Poeira" iz Sao Paola (Brazil) i "Aero" teatra "Odivo" iz Banske Bistrice (Slovačka).

Iz Dječijeg pozorišta su naveli i da Međunarodni festival pozorišta za djecu ulazi u treću deceniju, da sve vrijeme dosljedno afirmiše lutkarstvo, te da tako ni ovogodišnja selekcija "ne odstupa" od lutke, kao suštine i vještine rediteljske i glumačke kreativnosti.

U saopštenju se dodaje da je na 11 adresa ambasada upućen poziv i obavještenje diplomatskim predstavnicima o organizaciji 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, jer ovom praksom nacionalni teatar za djecu Srpske nastoji da kolege, uz sjajnu publiku, u Banjaluci dočekaju i predstavnici njihovih ambasada da bi ansambli svih država na najvišem nivou učestvovali na prestižnom međunarodnom festivalu i boravili u Srpskoj.

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.