"Brankovo kolo"

Među dobitnicima nagrade "Stražilovo" i Danijela Regojević iz Banjaluke

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2022. 11:20

Dobitnici nagrade "Stražilovo" za 2022. godinu, koju dodjeljuje kulturna institucija "Brankovo kolo", jesu novosadski pjesnik i umjetnik Božidar Mandić, Danijela Regojević iz Banjaluke i Dragana Lisić iz Novog Sada, a specijalna nagrada pripala je panorami pjesama đaka novosadske Zmaj-Jovine gimnazije.

Mandić je dobio nagradu za ukupno pjesničko, prozno i umjetničko djelo, a Danijela Regojević (knjiga "Sjenohod") i Dragana Lisić (knjiga "Tragovima...") za najbolje pjesničke prvence objavljene u "Brankovom kolu".

Specijalna nagrada „Stražilovo“ pripala je panorami pjesama "Nek` ostane glas" đaka Zmaj-Jovine gimnazije u Novom Sadu, u izdanju "Brankovoga kola", koju je priredio pjesnik, i profesor ove slavne školske ustanove Rastko Lončar, saopšteno je iz ove kulturne institucije.

 Božidar Mandić je pjesnik, književnik i umjetnik iz Novog Sada, prozaista i umjetnik, osnivač ekološko-umjetničke komune "Porodica bistrih potoka". Objavio je 15 knjiga, imao 12 samostalnih izložbi i teatarskih predstava.

Kao pjesnik /i za djecu/ najbolje stihove napisao je upravo iz iskustva života u šumi, u smjeni godišnjih doba pod nebesima u selu Brezovica na planini Rudnik, kod Gornjeg Milanovca, a na svakom koraku ukazuje na suicidnu putanju civilizacije koja ne poštuje jednostavne zakone prirode, već ih napada i destruiše u ime korupcije i novca.

Danijela Regojević iz Banjaluke, rođena 1998. godine, nagradu "Stražilovo" dobila je za knjigu "Sjenohod", zrelu prvu knjigu poezije, dok naziv knjige otvara brojne asocijacije, prije svega na sjenu - kao senzaciju suprotnu svjetlosti.

U obrazloženju se navodi da njena poezija govori u ime sopstvenog Ja, nema predrasude i granice u osvajanju tematsko-motivskih nivoa, bili oni ljubavni, socijalni, rodoljubivi ili ma koji drugi.

Pjesnikinju, kako se dodaje, pokreće kreativna sila koja uvažava intuitivno postavljeni zadatak u maternjem jeziku - demistifikovati ograničenost i kukavičluk, glupost i malograđanštinu savremenog svijeta.

"Već svojim prvencem, Danijela Regojević ovenčala se poezijom kao duhovnom lepotom bez koje nemoguće je živeti punim plućima", piše u obrazloženju.

Dragana Lisić iz Novog Sada, rođena 1998. godine, ravnopravno je osvojila nagradu "Stražilovo" za svoj pjesnički prvenac "Tragovima...", knjigu koja "na dlanu" pokazuje autobiografske slike odrastanja, to jest prizore procesa individuacije, predstavlja gornju tačku "sizifovskog puta" koji, evo, urađa plodom, živom stenom podignutom na vrh Parnasa.

To je, piše u obrazloženju, bedeker "kroz trnje do zvezda" zasnovan na vjeri u čisto srce i jaka osjećanja, a knjiga pokazuje treperenje plamena ljudske duše na ledu, u otopinama savremenog doba, razljuđenog i razboženog, daleko od žuđenog i sanjanog.

Specijalna nagrada "Stražilovo" pripala je panorami pjesama, "Nek` ostane glas" đaka Zmaj-Jovine gimnazije u Novom Sadu, u izdanju "Brankovoga kola", koju je priredio pjesnik, i profesor ove slavne školske ustanove, Rastko Lončar.

U ovoj čuvenoj gimnaziji, pored niza znamenitih ličnosti u raznim oblastima, školovali su se i pjesnici i pisci Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Milovan Vidaković, Jovan Grčić Milenko, Đura Daničić i Raša Popov.

Ovogodišnje nagrade "Stražilovo" svečano će biti uručene u Stražilovu 10. septembra, kod spomenika Branku Radičeviću, na 51. Brankovom kolu koje će trajati od 9. do 19. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Prestižna nagrada "Stražilovo" postoji 48 godina.

Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja nalaze se i Krstivoje Ilić, Pero Zubac, Luko Paljetak, Vojislav Despotov, Draško Ređep, Danko Popović, Slobodan Pavićević, Radomir Putnik, Žarko Aćimović, Anđelko Anušić, Ranko Čolaković, Todor Bjelkić, Mišo Avdalović, Dragoslav Dedović, Perica Markov, Dubravka Milenković, Milan Rakulj, Dušan Zaharijević, Dajana Petrović, Ivan Despotović i drugi.


Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.