Čuvar narodne tradicije

Mladi Bilećanin (13) osvojio 6. mjesto na Saveznom festivalu guslara

  • Извор: СРНА
  • 21.05.2023. 12:34

Trinaestogodišnji guslar iz Bileće Ognjen Stojanović, koji je na Saveznom festivalu mladih guslara svih srpskih zemalja zauzeo šesto mjesto, kaže da se trudi da pjevanjem uz gusle sačuva temelje srpskog identiteta.

Stojanović je rekao da voli i poštuje srpsku istoriju, tradiciju i običaje, jer bez njih ne bi bilo ni srpskog naroda.

On kaže da je uvijek volio da sluša gusle i da je uz ovaj tradicionalni instrument počeo da pjeva prije dvije godine.

Stojanović je naveo da je do sada zabilježio nastupe na mnogim guslarskim svečanostima i na dva festivala.

– Učestvovao sam, između ostalog, na humanitarnom koncertu za Kosovo i Metohiju u organizaciji Fondacije `Delije` u srpskom selu Lipar. Na festivalu mladih guslara Republike Srpske u Nevesinju u avgustu prošle godine zauzeo sam treće mjesto, dok sam na Saveznom festivalu bio šesti – ispričao je Stojanović.

On je dodao da je naučio da gusla uz pomoć dva dobra guslara, Branka Milićevića i Marka Butulije, kao i da je uložio mnogo truda u savladavanje te vještine.

– Najviše volim da izvodim guslarski deseterac, a omiljena pjesma mi je `San Vuka Mandušića`, odlomak iz `Gorskog vijenca` – rekao je Stojanović.

Za ovog mladog Bilećanina, srpska narodna tradicija je vrlo značajna jer, kako je istakao, da nije kulture, tradicije i gusala, koje su uvijek imale značajnu ulogu u očuvanju srpskog identiteta i epske poezije, ne bi bilo ni srpskog naroda.

Stojanović je najavio da će u avgustu nastupiti na festivalu mladih guslara do 18 godina i da se nada prvom mjestu, koje obezbjeđuje nastup na Saveznom festivalu mladih guslara svih srpskih zemalja.

Тагови: