Jednoglasnom odlukom žirija

Nagrada "Zmijanjče" učenici Mariji Trubić iz Sitnice

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2022. 15:17

Jednoglasnom odlukom žirija, ovogodišnja književna nagrada "Zmijanjče" za najbolji literarni rad mladog pisca iz Republike Srpske biće dodijeljena Mariji Trubić, učenici osmog razreda Osnovne škole /OŠ/ "Petar Kočić" iz Sitnice u opštini Ribnik za pjesmu "Ideš li, rode".

Žiri, čiji je predsjednik bio Miladin Berić, a članovi Jelena Glišić, Vid Vukelić, pohvalio je i pet radova u najužoj konkurenciji za nagradu.

Pohvaljeni su radovi "Usnilo je Kosovo" Lole Ilić, učenice šestog razreda OŠ "Sveti Sava" iz Bijeljine, "Veliki dječaci ne plaču" Đorđa Kneževića, učenika osmog razreda OŠ "Pale", te "Borine priče" Danijela Miljatovića, učenika osmog razreda OŠ "Branko Ćopić" iz Donjih Agića u Novom Gradu.

Žiri je pohvalio i radove "Čuvaj se interneta" Olgice Stanić, učenice petog razreda OŠ "Boško Buha" iz Štrbaca kod Rudog, kao i "Kad bi tabla ispričala" Jovana Lukića, učenika drugog razreda OŠ "Veljko Čubrilović" iz Priboja kod Lopara.

Na konkurs za nagradu "Zmijanjče" pristigla su 82 poetska i prozna rada učenika osnovnih škola iz svih dijelova Republike Srpske.

"Ovogodišnji žiri je zaista imao težak zadatak, s obzirom da je kreativnost učenika, odnosno kvalitet radova koji su konkurisali za nagradu prevazišla očekivanja žirija, što može samo da raduje. Iz godine u godinu pristiže sve više radova za nagradu `Zmijanjče`, što je saglasno sa ciljem da se u mladima probudi ono najljepše u njima, a to je titraj duše izražen kroz pisanu riječ", navedeno je u odluci žirija.

Žiri je istakao da se prvonagrađeni rad "Ideš li, rode" Marije Trubić, učenice osmog razreda OŠ "Petar Kočić" iz Sitnice jeste pjesma koja se sama izdvojila u mnoštvu odličnih radova.

"Ispjevana u slobodarskom Kočićevom duhu pjesma `Ideš li, rode` je istovremeno, ne samo pitanje i ne samo odgovor, već i poziv na preispitivanje onog unutrašnjeg i lebdećeg u nama. Mlada pjesnikinja na, više ne samo kočićevsko, pitanje `Ideš li, rode` komunicira sa čitaocem sa primjetnom dozom straha za budućnost svog naroda, da bi na samom kraju, kao svojevrstan pečat, odnosno poentu ponudila i odgovor `Samo vjeruj, s tobom je Bog!`", piše u odluci žirija.

Zaključeno je da ovakva poenta nije neočekivana, pogotovo ako su uzme u obzir da ovogodišnja dobitnica nagrade "Zmijanjče" dolazi baš iz Kočićevog kraja, gdje se oduvijek gajila ljubav prema Gospodu i otadžbini.

"Sam konkurs je opravdao očekivanja jer dok god ima ovakvih učenika, ne treba da se brinemo za budućnost Republike Srpske, a ni za budućnost pisane riječi u njoj", poručio je žiri.

Тагови: