Osnovan 29. marta 1956. godine

Najveći pozorišni festival "Sterijino pozorje" obilježava godišnjicu

  • Извор: СРНА
  • 28.03.2022. 10:29

"Sterijino pozorje", najpoznatiji pozorišni festival u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, osnovan je 29. marta 1956. godine.

"Pozorje" je ustanovljeno kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obilježavanja 150 godina od rođenja i vijeka od smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

Od tada "Sterijino pozorje" svake godine organizuje pozorišni festival na kojem učestvuju teatri iz zemlje i inostranstva sa predstavama rađenim po tekstovima domaćih pisaca.

Programski ciljevi "Pozorja" su da kroz stalni festival nacionalne drame unapređuje pozorišnu umjetnost i podstiče razvoj dramske književnosti.

U ostvarivanju tih ciljeva, "Sterijino pozorje", osim festivala nacionalne drame, koristi i razvija i sve druge oblike rada i metode djelovanja, te nastoji da bude putokaz nacionalnom teatru u njegovom traženju sopstvenog stila.

U definisanju programa i statusa "Sterijinog pozorja" učestvovale su najistaknutije ličnosti tadašnjeg društva, kulture i umjetnosti.

U prvom odboru "Sterijinog pozorja" bili su Josip Vidmar, Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Branko Gavela, Velibor Gligorić, Dmitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Dušan Popović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov i Miloš Hadžić.

Тагови: