Седам сезона

"Напорна" фамилија, напади панике и нејасан крај - 25 година "Породице Сопрано"

  • Извор: РТС
  • 10.01.2024. 20:22

Десетог јануара 1999. дебитовала је серија "The Sopranos" (Породица Сопрано), која је унијела извијесну револуцију у историју свјетских ТВ садржаја.

Серија која је имала седам сезона, а чија радња прати живот Тонија Сопрана италијанско-америчког мафијашког боса у Њу Џерсију и његове фамилије, најнаграђиванија је серија свих времена.

Џејмс Гандолфини, који је тумачио насловну улогу, преминуо је од инфаркта у 51. години 2013. године док је био на одмору у Риму.

Породица Сопрано примила је укупно 87 награда, пет Златних глобуса и 21 награду Еми. Критика је дефинисала ову серију једном од највећих свих времена. Посљедња епизода је приказана 10. јуна 2007, а видјело ју је 12 милиона људи.

Дукат и поклони за прворођену бебу у Дервенти

Дукат и поклони за прворођену бебу у Дервенти

Серију је осмислио и произвео Давид Чејс, а поред Џејмса Гандолфинија, глумачку подјелу чине, између осталих, Лорејн Брако (докторка Џенифер Мелфи), Тонијева психоаналитичарка, Еди Фалко у улози Кармеле Сопрано, жене мафијашког боса, Мајкл Империоли тј. Кристофер Молтисанти, Кармелин рођак.

Ова серија није само приказала живот америчко-италијанског мафијашког вођу, већ и једно лице Америке гдје су традиционалне вриједности вриједиле заиста мало пред новцем. Серија такође не спада ни у комедију ни у драму.

Тони, депресивни четрдесетогодишњак има улогу тзв. антихероја и започео је са терапијом усљед напада панике због односа према мајци, стресног посла, "напорне” фамилије, те живота у једном свијету у коме традиција више нема никакву улогу. Породица је иначе поријеклом из Авелина у региону кампања у Италији.

Грчка легализује истополне бракове

Грчка легализује истополне бракове

Крај серије је остао под великим знаком питања гледаоцима. Наиме, у кадру је Тони који сједи у ресторану, и док чека да му се придружи остатак породице, пушта са малог џу-бокса песму Don't stop Believin'.

Прва му се придружује Кармела, затим син А.Ј. и док се приближава кћерка Медоу, екран постаје комплетно црн и почиње одјавна шпица. Овакво финале и дан данас мучи гледаоце који нису сигурни како да га протумаче.

Поводом обиљежавања 25 година серије, HBO је одлучио да обожаваоцима Породице Сопрано поклони сцене које до сада нису виђене и све оно што се дешавало у бекстејџу.

Лансирали су нову апликацију Sopranos 25th Anniversary collection са 15 сцена које су биле избрисане, и које публика никада до сада није видјела.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.