Manifestacija "Nedeljkova nedelja

Nedeljko Zelenović ostavio ogroman trag na polju kulture i umjetnosti

 • Izvor: Srna
 • 19.03.2023.14:37

Na književnoj manifestaciji "Nedeljkova nedelja" posvećenoj godišnjici smrti istaknutog književnika Nedeljka Zelenovića istaknuto je da je on ostavio ogroman trag na širokom polju kulture i umjetnosti u Istočnom Sarajevu.

Nedeljko Zelenović ostavio ogroman trag na polju kulture i umjetnosti

Na književnoj manifestaciji "Nedeljkova nedelja" posvećenoj godišnjici smrti istaknutog književnika Nedeljka Zelenovića istaknuto je da je on ostavio ogroman trag na širokom polju kulture i umjetnosti u Istočnom Sarajevu.

Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje održana ova manifestacija, rekao je da se na ovaj način njeguje sjećanje na kolegu, prijetelja i istaknutog književnika Nedeljka Zelenovića.

Janković je naglasio da je cilj da se ove godine, kada se obilježava 20 godina postojanja Kulturnog centra, pokrene i književna manifestacija koja bi se održavala svake godine u ovo vrijeme i bila vjesnik proljeća u gradu, a u susret Svjetskom danu poezije.

Prema njegovim riječima, manifestacija bi obuhvatila takmičenje recitatora osnovnih i srednjih škola koja će sadržavati promocije novih književnih djela i uvijek imati program pod nazivom "Sjećanje na našeg Nedeljka".

Bivši novinar "Glasa Srpske" i Zelenovićev kolega Srđan Šekara istakao je da mu je drago što su Kulturni centar i porodica Nedeljka Zelenovića inicirali ovakvu manifestaciju, jer je Nedeljko kao svestran čovjek i plodan stvaralac ostavio dubok trag u svemu čime se bavio, od književnog i publicističkog rada, a i kao novinar.

"Kao neko ko je sa Nedeljkom radio u dopisništvu `Glasa Srpske` u Srpskom Sarajevu ja sam evocirao uspomene na ta vremena i na doprinos koji je on dao da tada republička novina zaživi i među narodom, a to se prije svega radi tako što novinari osluškuju šta je to što narod želi da čita", istakao je Šekara.

On je preporučio novim generacijama novinara da ponekad zavire u neke arhive i pronađu šta je to šta su nekada radili novinari "Glasa Srpske" i Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

Šekara smatra da su tada mediji bili nešto ozbiljniji nego sada u vrijeme raznoraznih portala i da mlade generacije vide kakve su to teme koje interesuju ljude i kako se na taj način podiže tiraž novina bez senzacionalizma i tabloiziranja.

"Bitne su životne teme i običan čovjek. Nedeljko Zelenović je kao šef dopisništva `Glasa Srpske` u tome uspio i to govore arhive i brojke i mislim da je ostavio snažan pečat u razvoju novinarstva u našem gradu i Srpskoj", istakao je Šekara.

Zelenovićev sin Vladimir istakao je da je porodica u saradnji sa Kulturnim centrom došla na ideju da se promoviše i zbirka poezije za djecu "Domaća zadaća", koja je izdata nakon njegove smrti u martu 2022. godine.

"Mi želimo na ovaj način da mu se zahvalimo i odužimo", rekao je on i dodao da je planirano da se ova manifestacija održava svake godine u martu kada će se objavljivati i Zelenovićevi neobjavljeni radovi i održavati književne večeri.

Na manifestaciji je pročitano i pismo recenzenta Vida Vicka Vukelića, koji nije mogao prisustvovati ovom događaju.

Vukelić je poručio da je Nedeljko Zelenović za svoje radove nagrađivan preko dvadeset puta, a radovi su mu prevođeni na nekoliko svjetskih jezika.

"Nedeljko je objavio 11 knjiga poezije, tri knjige poezije za djecu, dvije knjige književne kritike i dvije knjige kratkih priča, kao i jedan dramski tekst koji je izvođen širom naših prostora. Pored toga, Nedeljko je bio izuzetno cijenjen kao čovjek", istakao je Vukelić.

Na manifestaciji je govorio i književnik Željko Pržulj, a Zelenovićeve pjesme je čitao glumac Milan Dimić.

Zelenović je preminuo 14. marta 2022. godine u 64. godini.

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.