Народно позориште Републике Српске

Театар фест "Петар Кочић" од 3. до 9. јуна под слоганом "Ко сам ја"

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2024. 13:02

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци од 3. до 9. јуна биће одржан 26. Театар фест "Петар Кочић" под слоганом "Ко сам ја", на којем ће у такмичарском програму бити изведено пет представа позоришта из региона.

Селектор 26. фестивала Наташа Иванчевић, која је глумица Народног позоришта Републике Српске, рекла је да ће на фестивалу учествовати Народно позориште Сомбор представом "Људи од воска" по тексту Мате Матешића, у режији Ивана Вање Алача, Хрватско народно казалиште Сплит представом "Црвена вода" по роману Јовице Павичића, драматизацији Игора Мартинића и у режији Ивице Буљана.

У програму су и представе Народног позоришта Београд "Очеви и оци" по роману Слободана Селенића, драматизацији Кате Ђермати и у режији Вељка Мићуновића, позориште "Бора Станковић" из Врања "Ништа нећемо заборавити" по мотивима романа "Кањец фиљма и иста прича" Вере Ценић, у драматизацији Тијане Грумић и у режији Југа Ђорђевића, те Босанско народно позориште Зеница представом "Драма о Мирјани и овима око ње", писца Игора Мартинића и у режији Нермина Хамзагића.

Стигао трејлер за наставак Џокера

Стигао трејлер за наставак Џокера

Иванчевићева је истакла да је за овогодишњи Театар фест пријављено 40 представа које је видјела уживо или путем видео-снимка.

"Критеријум којим сам се водила приликом избора представа је умјетнички квалитет и актуелност тема којима се представе баве. Осим тога, представе које сам одгледала одликују се одличном глумачком партнерском игром. То је појам који се у позоришту подразумијева, али ријетко виђа", навела је она на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да је на позив за Театар фест стигао велики број пријава, више него прошле године, што говори да овај фестивал постаје један од најзначајнијих у региону.

Потписан протокол о сарадњи Народног позоришта српске и Центра за културу Тиват

Потписан протокол о сарадњи Народног позоришта српске и Центра за културу Тиват

Она је навела да је пријављивање завршено 1. марта, те да по новом правилнику селектор фестивала обавља ту дужност двије године како би могао заокружити причу и пратити сва дешавања у региону.

Грбићева је навела да позориште "Бора Станковић" гостује у Народном позоришту први пут, а да Хрватско народно казалиште Сплит долази поново послије 16 година.

Пратите нас и путем Вибера