Međunarodni festival

Odigrane monodrama "Jefimija" i predstava "D Pig"

 • Izvor: Srna
 • 03.11.2022.08:29

Monodrama "Jefimija - Jelena Mrnjavčević", emotivna priča koju prate burni istorijski događaji, i predstava "D Pig", sačinjena od niza komičnih situacija, odigrane su u okviru 27. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu.

Jelena Mrnjavčević, monahinja Jefimija, jedna je od važnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, a monodrama o njenom životu, po tekstu Zvonimira Kostića, praizvedbu je imala 1986. godine u Beogradu.

U ovoj monodrami, Jelena Mrnjavčević - kćerka, djevojka, supruga, vladar, majka, a potom monahinja Jefimija priča svoju emotivnu životnu priču kroz koju se prepliću burni istorijski događaji.

Tekst monodrame je napisao Zvonimir Kostić, režiser je Željko Milošević, dramaturg Aleksandar Vasiljević, a igra Tijana Jovanović, glumica Kulturne scene "Male stvari" Trebinje.

Glumci Narodnog pozorišta Užice sinoć su u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izveli predstavu "D Pig", prema tekstu Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića.

Predstava govori o beogradskoj građanskoj porodici između dva rata, kojoj u posjetu dolazi stari prijatelj iz inostranstva. Osim toga što želi da ostane prijatelj, on bi da se malo umiješa i u porodicu, što pomalo liči na Molijerovog Tartifa, te se tu otkrivaju i neke seksualne sklonosti prema ženi njegovog najboljeg druga, što izaziva i niz komičnih situacija.

Glumci u ovoj predstavi bili su Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić.

Na programu Festivala monodrama večeras u 18.00 časova je "Krležina Saloma", u režiji Maje Đurinović i Selme Mehić, koja i igra u ovoj monodrami Autorskog projekta Hrvatska, a u 20.00 časova glumci Udruženja građana Gradsko pozorište "Jazavac" izvešće predstavu Marka Kamoletija "Pidžama za šestoro", u režiji Željka Stjepanovića.

U ovoj predstavi igraju Dragana Marić, Anja Ilić, Snježana Mišić, Velimir Blanić, Željko Erkić i Zlatan Vidović.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:39 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:40 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.