U 91. godini

Odlazak još jedne legende: Preminula poznata glumica i pjevačica

 • Izvor: jutarnji.hr
 • 23.05.2023. 15:59

Hrvatska glumica i pjevačica Sanda Langerholz preminula je u 91. godini.

Hrvatska glumica i pjevačica, najpoznatija po ulozi u mjuziklu „Jalta, jalta“, ali i filmovima „Ispod crte“, „Zlatne godine“, „Vlakom prema jugu“, rođena je 18. jula 1932. godine u Zagrebu.


Prvi nastup imala je u Daruvaru, kao petogodišnja djevojčica, dok je bila kod bake i djeda, zamijenivši jednu djevojčicu na priredbi koju su organizovale časne sestre i zaljubila u pozorišne daske.

Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a sve godine kasnije i studije glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Preminuo Rej Stivenson!

Preminuo Rej Stivenson!

Glumila je u Narodnom kazalištu „August Cesarec“ u Varaždinu, gdje je tumačila Nedu u Matkovićevom komadu „Na kraju puta“, Antigonu u velikoj antičkoj tragediji, Abru u Stajnbekovom komadu „Istočno od raja“). Potom je radila u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a 1960. postala je deo ansambla zagrebačkog kazališta Komedija, u kojem je ostvarila najveći broj uloga. Igrala je u komadima kakvi su „Poljubi me, Kato“, „Čovek od La Manče“, „Hotel Plaza“…


Na Dubrovačkim ljetnim igrama tumačila je Gertrudu u „Hamletu“, podsjeća „Jutarnji list„.

Pred kamere je prvi put stala, kako se sjećala, 1958. godine u jednom malom studiju u Jurišićevoj ulici, podsjetio je na jedan njen intervju Jugopapir.

– Bilo je to u TV adaptaciji pozorišne predstave „Studio je bio mali“ i svi smo se gurali, došaptavali, grešili, ali sa mnogo volje glumili. Kad se čovjek prvi put sretne s kamerom tako je malo svjestan rizika i evetualne opasnosti da se i ne osjeća nelagodno – govorila je Sanda.

Preminula zvijezda filma

Preminula zvijezda filma "Kum"

I uslijedile su mnogobrojne uloge na televiziji i filmu. Radila je i na radiju, ali i kao TV voditeljka emisija „Četvrtkom otvoreno“, „Ekran na ekranu“ i „Studio 13“.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.

 • 17:50 Metar moga sela (R)

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice naše medijske kuće, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.