Nećeš biti sama

Odlične ocjene za film sniman na Staroj planini

  • Извор: Агенције
  • 27.01.2022. 20:20

Film "Nećeš biti sama" (You won't be alone) koji je sniman u Srbiji, na Staroj planini, dobio je sjajne ocjene od kritičara.

Kako piše "EW", ovo je ili najljepši film o vješticama koje ste ikada vidjeli ili najkrvaviji koji Terens Malik nikada nije snimio, ali kako god da ga klasifikujete, nećete ga skoro zaboraviti.

Jednog dana u šumi u Makedoniji, u 19. vijeku, uplakanu bebu i njenu majku posjećuje zastrašujuća žena sa zlokobnim osmijehom. Ona je "ona koja jede vukove" ili Usjedilica Marija i tu je da uzme dijete. No, nakon što je majka preklinje da je ostavi, vještica odlučuje da po djevojčicu dođe godinama kasnije, izgrebavši jezik bebe u znak ovog užasnog dogovora.

Nakon samo 10 minuta, australijsko-makedonski reditelj i scenarista Goran Stolevsi ispisuje nova pravila, utirući svjež put u drevni folklor. Možeš spaliti vješticu na lomači, ali izborana okultna stvorenja poput Marije lutaće ovom zemljom bez obzira na to i vući svoje pocijepane skute dok ne nađu novu krv.

Ona se vraća, baš kao što je o obećala. I to nekih 16 godina kasnije, bez obzira što se majka i beba kriju u pećini, jer malo šta je problem za vješticu koja može da postane vrana. Vještica zaposjeda tijelo majke i pretvara tinejdžerku (makedonska glumica Sara Klimovska) u drugu vješticu, pokazavši da njeni dugi crni nokti mogu da prodru bilo gdje.

Nije da sličnih ideja ranije nije bilo - naposlijetku, mnogi su talentovanu Anju Tejlor Džoj upoznali kroz film "Vještica" Roberta Egersa, a pravi ljubitelji žanra nisu mogli da zaobiđu ukrajinski film "Sijenke naših zaboravljenih predaka" iz 1965. godine.

Ipak, ideja se transformisala u smislu da nas "Nećeš biti sama" odjednom tjera da vidimo svijet kroz oči drugih. Tu je zlostavljana supruga (koju tumači uvijek genijalna Nomi Rapas) koja profitira od ove zamjene tijela... jer kasnije vještica postaje muškarac, pas, vesela nevjesta.... Godine su prošle i mudrost se uveličala. Seks je postao bolji. Kao i uvijek, patnja je prisutna.

Kada je u pitanju sam ambijent i jedna od najljepših srpskih destinacija - Stara planina, "EW" kaže da reditelj nije mogao da toj ljepoti odoli, pa umjesto mračnih polja imamo mnogo suncem okupanih pašnjaka.

Kako film odmiče, priča zadire dublje u suštinu, a emocije su sve jače, pa on postaje metafora za neumornu empatiju i pogled na svijet iz perspektive drugih. "Nećeš biti sama" je naslov koji odgovara priči, jer istovremeno podvlači i tu crtu samilosti. U velkom svijetu nikad nećeš biti sama... ako pustiš vještice da uđu u njega, zaključuje kritičar "EW".

Ocjena koju je naposlijetku dao je A-.

Podsjetimo, ovaj natprirodni horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine na Staroj planini. Pokrevenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelijepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive.

Film je premijeru imao na čuvenom Sundance festivalu.


Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.