Trebinje

Održan koncert u čast čuvenom šansonjeru Žaku Brelu

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2023. 22:51

U Trebinju je večeras, u okviru Dana frankofonije, održan koncert pod nazivom "Umirući" u čast rodonačelniku moderne šansone Žaku Brelu.

Trebinjsku publiku je u čarobni svijet muzike Žaka Brela uveo tenor Jasmin Bašić u pratnji svojih prijatelja i kolega iz Narodnog pozorišta Sarajevo - soprana Katarine Kikić Marić i pijaniste Aide Mušanović Arsić.

Šef Diplomatske kancelarije Belgije u Sarajevu Benjamin Sturtevagen rekao je da su Trebinje izabrali za predstavljanje ove manifestacije jer u Sarajevu ima mnogo kulturnih događaja pa su željeli da se predstave i van ovog grada.

Prema njegovim riječima, francuski jezik je važan, govori ga 300 miliona ljudi u svijetu, među kojima i u Belgiji.

On je rekao novinarima da će se vratiti u Trebinje da ponove ovaj događaj.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić rekla je da je vizija Trebinja da do 2030. godine bude najpoželjniji i najljepši mali grad na zapadnom Balkanu, te da im uzor u tome može biti Briž u Belgiji.

"Francuski jezik se u Trebinju uči više od 100 godina, koliko postoji gimnazija. Trebinjska publika je zahtjevna, ali sigurno je da će večeras iz ove sale izaći zadovoljna jer su došli referentni umjetnici", navela je Skočajićeva.

Arsićeva je rekla da im je bila izuzetna čast da nastupe u Trebinju, te da je publika imala priliku da čuje neke od najljepših šansona svih vremena.

"Nadam se da je publika uživala jer se francuska šansona ne izvodi tako često. Sam koncept večerašnjeg izvođenja je malo drugačiji, kao neka vrsta igrokaza gdje kolega Bašić glumi Brela, kao neka vrsta puta kroz njegov život i djelo", pojasnila je Arsićeva.

Koncert je održan u Kulturnom centru.

U okviru Dana frankofonije, u trebinjskom bioskopu sinoć je prikazan film "Francuski ministar" autora Bertrana Tavernijea.

Dane frankofonije organizovala je Diplomatska kancelarija Belgije u saradnji sa Francuskim institutom Valoni-Brisel i Kulturnim centrom Trebinje. 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок