Zvornik

Otvoren Međunarodni festival humora i satire "Kriva Drina"

  • 15.06.2022. 21:44

Peti Međunarodni festival humora i satire "Kriva Drina" otvoren je večeras u Zvorniku na platoru ljetne pozornice ispred Narodne biblioteke i muzejske zbirke.

Festival je otvorio gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, ističući da su satiričari dali znatan doprinos u predstavljanju karaktera srpskog naroda i njegovog odnosa prema vlasti.

"Želio bi da satiričari iz našeg grada predstave i nas koji smo na vlasti u lokalnoj upravi na jedan svoj način, naravno, što realnije, jer oni koji ne žele ili ne vide sebe onako kako ih vide ljudi od humorističkog pera, treba to, u svakom slučaju, da dožive", rekao je Stevanović.

Prema programu festivala, večeras je otvorena izložba karikatura Gorana Ćeličanina, te izvedena monodrama "E, moj Todore" /dnevnik jednog seljaka/ po knjizi Bojana LJubenovića "Srbijo, Bog ti pomogo", u adaptaciji glumca Janka Radišića.

Ćeličanin je rekao novinarima da je izložba karikatura dio jedne njegove knjige o šajkači koja će, najvjerovatnije, biti objavljena u septembru.

"U knjizi karikatura bavim se čovjekom koji je ispod šajkače i kad je tužan i kad je zloban i kad je veseo", rekao je Ćeličanin i naglasio da knjiga ne predstavlja puko srbovanje, nego se bavi karakterom šumadijskog seljaka.

Prema njegovim riječima, ova kapa nije džaba na glavi, ona nosi poseban način razmišljanja, težinu života, tradiciju i mentalni sklop čovjeka koji zna da bude prepreden i glup, kao i sve ono što jedan običan čovjek može da bude u određenoj situaciji.

"Knjiga govori o jednom seljaku Srbinu iz srca Šumadije kome je postalo svega dosta, nije mogao da pamti svoje riječi, pa je počeo da misli i zapisuje zabilješke. Zapravo vidimo jednog čovjeka koji, iako živi na selu, doživljava iste stavri kao i oni u gradu", rekao je Ćeličanin.

Ističući da čitavo srpstvo opstaje zahvaljujući seljaku, Ćeličanin je rekao da se ponosi onim što je nacrtao o nosiocima šajkače, jer je to pozitivna kritika o ljudima koji se težačkim radom bore za opstanak.

Glumac Radišić je rekao da je veoma ponosan na monodramu "E, moj Todore", koja se večeras izvodi 37. put.

"Monodrama je nastala u martu 2019. godine, pa je malo zaustavljena pandemijom virusa korona, ali nastavljamo sa njenim izvođenje pred zvorničkom publikom", rekao je Radišić.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović istakla je da je Drina i hirovita i blaga, a ponekad surova, ali da je uvijek bila inspiracija kulturnim stvaraocima kada je u pitanju književnost i likovna umjetnost.

"Tako je i nama od samog početka stvaranja ove manifestacije Drina bila inspiracija da festivalu damo naziv `Kriva Drina`", rekla je ona.

Drugog dana festivala biće predstavljena knjiga "Selo se veseli" autora Dragiše Božića, te prikazan film "Korona, sumnjivo lice", a završnog dana petog Međunarodnog festivala humora i satire "Kriva Drina" u petak, 17. juna, biće održano veče aforizama na kome će nastupiti aforističari iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Organizator feastivala je Narodna biblioteka i muzejska zbirka, a pokrovitelj grad Zvornik.


Тагови: