U svrhu izlaganja umjetničkih djela Handanovića

Otvoren renovirani Regionalni muzej u Doboju

  • Извор: СРНА
  • 11.02.2022. 13:23

Regionalni muzej u Doboju otvoren je danas nakon što je proširen u svrhu izlaganja umjetničkih djela akademskog vajara Drage Handanovića koje je ovaj dobojski umjetnik zavještao gradu.

Renovirani muzej otvorio je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je rekao novinarima da je Gradska uprava obezbijedila 250.000 KM za proširenje objekta da bi bilo smješteno oko 100 skulptura Handanovića, kao i za dodatni izložbeni prostor stalne muzejske postavke.

Umjetnik Drago Handanović izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost Doboju u kojem radi već 60 godina.

"Ovdje je sada prisutno 38 radova. To su sve radovi u terakoti i majolici perforiranog glinenog tijesta", rekao je osamdesetdvogodišnji Handanović i naveo da je njegova Grand- pri nagrada od prije četiri godine bila podsticaj za dogradnju Muzeja.

Jerinić je zahvalio Handanoviću za nesebičan čin i naveo da će Muzej, zajedno sa Centrom za kulturu i obrazovanje koji se rekonstruiše sredstvima predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, njegovati kulturnu baštinu ovog područja na ponos budućim naraštajima.

Direktor Regionalnog muzeja Nebojša Dragojlović rekao je da su građevinski radovi trajali dvije godine i da je danas u okviru stalne izložbene postavke javnosti predstavljeno pet različitih cjelina - odjeljenja istorije, arheologije, etnologije, prirodnjačko, a Handanovićevim legatom začeto je i Odjeljenje istorije umjetnosti.

"Nakon proširenja zgrade muzeja mi smo sa 250 metara kvadratnih proširili na 750, a trenutno ponuđeni koncept javnosti je na 450", rekao je Dragojlović i naveo da preostaje kompletiranje još oko 300 metara kvadratnih.

On je najavio i aktivnosti na realizaciji digitalne platforme, kao novog oblika prezentacije Muzeja.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković, koja je prisustvovala otvaranju, istakla je da je danas veliki dan jer je matična muzejska postavka uvećana legatom akademskog vajara Drage Handanovića.

"Ono što posebno treba naglasiti jeste zahvalnost lokalnoj zajednici i gradu Doboju koji su prepoznali značaj muzejske ustanove i izdvojili sredstva u namjeri da dobiju reprezentativan Muzej koji može da bude na ponos Republike Srpske", rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da je ulaganje u ove ustanove značajno za kulturu Republike Srpske, jer Muzej, osim osnovne funkcije da baštini svu građu koja svjedoči o postojanju srpskog naroda na ovim prostorima, ima i edukativan karakter kao mjesto gdje će učenici dolaziti i savladavati gradivo.


Тагови: