Prijedor

Otvorena izložba Božidara Mandića "Ton posle tišine"

  • Izvor: Srna
  • 22.10.2021.22:00

U Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru večeras je otvorena izložba Božidara Mandića pod nazivom "Ton posle tišine".

Riječ je o književniku, teatrologu i likovnom istraživaču iz Novog Sada koji je sedamdesetih godina prošlog vijeka pripadao novosadskoj avangardi iz koje se izrodio eksperimentalni senzibilitet i potraga za novim umjetničkim vrijednostima.

Mandić je rekao novinarima da je donio svoja avangardna djela i eksponate koji su nastali u šumi, prirodi.

"Pokušavam da spojim ta dva elementa - prirodu i umetnost, tako da su ovo prirodni materijali, kravlja balega, drvo, kamen, materijali koji govore da nisu samo plastika, staklo, metal konstrukcija od koje je sazdana moderna civilizacija, nego da su i ovo materijali koji znaju da misle, osećaju, uobličavaju lepotu", rekao je on.

Mandić je dodao da izložba govori o potrebi da se zaustavi survavajući tok civilizacije i da se kaže - stop.

On je podsjetio da je u proljeće 1977. godine na planini Rudnik, u selu Brezovica osnovao prvu eko-komunu pod nazivom "Porodica bistrih potoka".

"Mi smo pioniri svetskog, evropskog pa i našeg područja, među prvima smo se vratili životu elementa, jednostavnosti, običnosti i stvarno smo bili čudo tada, a čini mi se da je još veći jaz između mene i društva. Iako sam se ja malo resocijalizovao kroz knjige, teatar, likovnost i kolumnističke tekstove, svet je ipak otišao u mnogo veći intenzitet, tehnološko ubrzanje, za koji smatram da je potrebna i nužna kritička svest, jer ne idemo u doborm pravcu", rekao je Mandić.

Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević zahvalio je autoru što je prihvatio da u Prijedoru izlaže ovu jako zanimljivu izložbu.

"Njegov stvaralački rad je veoma zanimljiv, da ne kažem neverovatan, a njegova priča još neverovatnija. On u stvari kroz umjetnost priča jednu priču o životu i mislim da bi bilo dobro da ga što više ljudi čuje jer on prenosi jednu vrlo zanimljivu i važnu poruku da ipak svi treba da malo usporimo u ovim turbulentnim vremenima i shvatimo da ništa nije važnije od života", rekao je Kovačević.

Vršilac dužnosti direktora Galerije Aleksandar Drinić zahvalio je autoru na izlaganju, dodajući da je riječ o čovjeku sa velikim životnim iskustvom, te da se nada da će se svidjeti stalnim posjetiocima.

Mandić je do sada objavio 25 knjiga, režirao tridesetak avangardnih pozorišnih predstava, a imao je i dvadeset samostalnih izložbi.

Izložba Božidara Mandića biće u Prijedoru otvorena mjesec dana.


Tagovi: