Vladičanski dvor

Otvorena izložba "Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru"

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2021. 09:41

U Vladičanskom dvoru u Mostaru otvorena je izložba pod nazivom "Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru" autora Miodraga Milićevića iz Beograda.

Na izložbi, koja je otvorena sinoć u okviru 102. "Šantićevih večeri poezije", najviše slika posvećeno je Sabornoj crkvi Svete Trojice i Staroj crkvi u Bjelušinama, ali i drugim sakralnim objektima u Mostaru.

Milićević je na otvaranju izložbe rekao da se upravo ispred Saborne crkve u Mostaru vidi sva ljepota i raznolikost grada.

"Ko god je gledao slike, a bilo je onih koji nisu nogom kročili u Mostar, bio je zainteresovan za tu raznolikost grada koja je oslikana ispred Stare crkve i na kojoj se vide Saborna crkva, minareti džamija i katolička crkva", rekao je Milićević.

Posebno mjesto na izložbi zauzeo je portret Alekse Šantića koji je Milićević naslikao za 102. "Šantićeve večeri poezije" i poklonio Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu /SPKD/ "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar.

"Ova slika ne pokazuje kao ostale slike blagi Aleksin pogled, već je taj pogled prodorniji i opominje govoreći `Šta mi radite od Mostara`", rekao je Milićević.

Član Nadzornog odbora SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Zlatko Serdarević naveo je da izloženi radovi nemaju samo cilj da u gledaocu pobude sjećanja minulih vremena već svjedoče o kontinuitetu srpskog naroda u Mostaru, kao i o bogatstvu njihovog duhovno života, htijenja i uzleta.

Serdarević je rekao da se prilikom postavljanja izložbe prisjetio prijeratne izložbe ikona koju je priredio Radomir Stanić, te konstatovao da se te dvije izložbe nadopunjuju i obogaćuju.

"Ne vidim danas reprezentativnije ime od Milićevića kada govorimo o slikarima protagonistima afirmacije grada Mostar. Praktično, Milićević je napravo jednu veliku zadužbinu, jedan veliki spomenik gradu i postao bezvremen", rekao je Serdarević.

Paroh mostarski Radivoje Krulj rekao je da je zahvalan Milićeviću koji je veliki ktitor obnove Saborne crkve, isto kao i brojni drugi koji nose u srcu Sabornu crkvu i govore o njoj, njenoj obnovi i obnovi Mostara.


Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.