Sremski Karlovci

Otvoreno 52. "Brankovo kolo"

  • Извор: СРНА
  • 08.09.2023. 16:24

Kulturna manifestacija "Brankovo kolo", posvećena najpoznatijem pjesniku srpskog romantizma Branku Radičeviću, otvorena je danas u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima.

Program 52. "Brankovog kola" biće održan u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a trajaće do 18. septembra.

Ova najveća pjesnička i kulturna manifestacija u regionu održava se u znaku Radičevićevog dvostiha "Htedo` dugu da sa neba svučem, dugom šarnom da sve vas obučem".

Manifestacija je počela besjedom pjesnika Slobodana Zubanovića, kojem je za ukupni pjesnički opus dodijeljena statueta Branka Radičevića, dok je Velika povelja "Brankovog kola" uručena dirigentu i profesoru Jovanu Travici.

Tihomir Stanić glumi Ivu Andrića u seriji

Tihomir Stanić glumi Ivu Andrića u seriji "Nobelovac“

Predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić rekao je da je Radičević veliki motiv i daje priliku da se pokaže koliko kultura važna i koliko se nije dobro poigravati i improvizovati sa njom.

On je podsjetio da se naredne godine navršava 200 godina od rođenja Radičevića, što će biti prigogno obilježeno.

Dobitnik Velike povelje, prestižnog priznanja za životno djelo, Jovan Travica rekao je da je ova nagrada za njega velika satisfakcija, ali i obaveza s obzirom na imena prethodnih dobitnika.

Svjetska potraga za izgubljenom gitarom Bitlsa

Svjetska potraga za izgubljenom gitarom Bitlsa

Tokom ove manifestacije nastupiće i vrsni pjesnici različitih generacija, a biće uručena i Međunarodna nagrada "Branko Radičević" Jeleni Lengold, te prestižne nagrade "Stražilovo" Andreju Jeliću Mariokovu za ukupni pjesnički opus, kao i Ljiljani Pavlović Ćirić i Dimitriju Nikoliću za najbolje pjesničke knjige.

U okviru manifestacije biće održan "Stražilovski miting poezije" na kojem će učestvovati 30 pjesnika raznih generacija, kao i posebni programi-portreti priređeni pjesnicima Vojislavu Karanoviću i Goranu Labudoviću Šarlu.

Biće promovisan i Zbornik radova "Stvaralaštvo Nenada Grujičića" sa okruglog stola održanog na "Prolećnim Brankovim danima 2023" povodom 40 godina od njegovog dolaska na "Brankovo kolo".

Đorđo Sladoje dobitnik

Đorđo Sladoje dobitnik "Kočićeve nagrade"

Predviđen je i 31. Filozofski simpozijum o temi "Ličnost i subjektivnost", dok će u okviru "Hrišćanskih tema" arhimandrit Kleopa Stefanović govoriti o monaštvu u svijetu i vremenu.

Tokom manifestacije nastupiće i pojci karlovačke Bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac", kao i hor Karlovačke gimnazije, a tradicionalni 35. šahovski Pjesnički turnir biće organizovan kao simultanka.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)