"Yellowstone"

Ova serija je upravo oborila rekord, a o njoj niko ne priča

  • Извор: Телеграф
  • 12.11.2021. 17:19

Prve dvije epizode 4. sezone serije "Yellowstone" emitovane su ove nedjelje i na opšte iznenađenje - oborile svu očekivanu gledanost.

Paramountov vestern sa Kevinom Kostnerom u glavnoj ulozi privukao je čak osam miliona gledalaca, što je skok od 104 odsto u odnosu na premijeru 3. sezone (4,2 miliona), piše "Deadline".

Priča o porodici Daton, predvođenoj Džonom Datonom (Kevin Kostner), koja kontroliše najveći ranč u Americi, oslanja se na dva američka mita - na "manifestnu sudbinu" (ideju iz 19. vijeka da su Sjedinjene države imale posebnu, Bogom danu misiju da se prošire na Zapad), grubi američki individualizmu i čovjekovu moć nad prirodom, s jedne strane i, sa druge - na mit o branitelju kog sa svih strana opkoljavaju neprijateljske snage. U slučaju ove porodice, domorodačko stanovništvo i bogate kompanije koji prijete da nepreglednu divljinu pretvore u risortove i aerodrome, prenosi "Telegraf.rs".

Priča Tejlora Šeridana samim tim slavi stare načine borbe, sirove i surove bitke da se očuva svoj posjed i svoje vrijednosti, te nije čudno što je postala jedna od najpopularnijih na televiziji.

Ovim je moderna kaubojska saga postala najgledanija serija na kablovskoj televiziji, prevazišavši čak i AMC-ov "The Walking Dead", koji je držao rekord od 2018. godine.

Mikrozaplet dosta podsjeća na "Nasljednike" (Succesion), mnogo popularniju i kritički više priznatu HBO seriju. Ali dok su "Nasljednici" 3. sezonu započeli sa solidnih oko pola miliona gledalaca, "Yellowstone" je lane ima skoro devet puta više, a ove udvostručio publiku. Ljudi koji pričaju o televiziji ne pričaju o ovoj seriji, ali kada se malo zagrebe, jasno je da "Yellowstone" ima ozbiljnu i posvećenu bazu fanova.


Ukoliko još niste odgledali prve dvije epizode 4. sezone, stanite ovdje, jer slijede spojleri.

Na kraju trećeg serijala porodica je stavljena u vrlo nezavidnu situaciju. Uz Džejmijevu pomoć Market Equities je uspio da iznajmi dio zemlje za izgradnju aerodroma i hotela. Džon je upucan nasred puta, bomba je eksplodirala u Betinoj kancelariji, a naoružani napadači upali su u Kejsijevu kancelariju.

I dok manje-više svi uspijevaju da prežive ovaj napad, ko je pokušao da likvidira Datonove prvo je pitanje koje nova sezona otvara - da li poglavica Tomas Rejnvoter, koji je već ranije izjavio da je jedini način da njegovo pleme povrati svoju zemlju Džonova smrt? Da li prevrtljivi Roark Moris, čija se firma ustremila na Jeloustoun ranč ili zapravo Džejmi, koji se, saznavši da je usvojen, predaje uticaju svog biološkog oca?

A odgovor poslije dvije epizode je... ko zna? Niko od osumnjičenih tvrdi da ne stoji iz napada. Bet se suočava sa Džejmijem koji je iznenađen samom idejom. Ni Kejsi ne vjeruje da bi Džejmi mogao da učini tako nešto. Teška artiljerija u vidu Karolin Vorner, koju Market Equities šalje da popravi situaciju u Montani, kaže svom saradniku da kompanija nema ništa sa pokušajima ubistava, dok Rejnvoter i Mo i sami rade na razotkrivanju identiteta nalogodavaca, u strahu da oni koji žele zemlju Datona, sutra će željeti i njihovu. Džon sumnja na miliciju sa kojom se porodica sukobila u drugoj sezoni, ali sve karte su još na stolu.

Neki sporedni likovi su likvidirani već u prve dvije epizode, dok se drugi pojavljuju. Najupečatljiviji je dječak Karter ili Čabi, kog Bet upoznaje u bolnici, u njemu prepoznaje mladog Ripa i dovodi ga kući da ga odgajaju kao njihovo dijete.

Kratak povratak u prošlost, u 1883. godinu ima dvije funkcije - jednu, ne toliko potrebnu, da objasni kako je ljubaznost Džonovog dete Džejmsa Datona dovela do sahrane koja će privremeno onemogućiti Market Equities da nastave gradnju na ranču, a drugu da najavi spinof serije "1883" koja počinje u decembru i bavi se vremenom kada su Datonovi još osvajali Divlji zapad i gradili svoje carstvo.

Carstvo je upravo ono što je Džon odlučio da vaspostavi, konačno shvativši da su se vremena promijenila i da će, ako se ne prilagodi, izgubiti sve. Jer kao što Bet kaže Karteru kada se tek upoznaju, najsmrtonosniji neprijatelj ove porodice je 21. vijek. Moderno doba im se prikrada, a ko će u tom okršaju pobijediti, ostaje još da se vidi. Iskušenja Daton klana istovremeno su priča o klasičnim američkim vrijednostima i istoriji, a samim tim i otkriće gdje (ako igdje) leži uporište starih ideala protiv savremenih prijetnji i neautentičnog načina života koji prijeti da prevlada.

Pripreme za 5. sezonu već su počele.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм