Мохамед Расулоф

Познати редитељ осуђен на бичевање и 8 година затвора

  • Извор: Б92
  • 10.05.2024. 14:09

Познати ирански редитељ Мохамед Расулоф осуђен је на бичевање, осам година затвора, новчану казну и одузимање имовине, потврдио је његов адвокат.

Све се десило непосредно прије него што је Расулоф требало да отпутује на Кански филмски фестивал, гдје ће сљедеће недјеље бити приказан његов најновији филм "Сјеменке свете смокве".

Глумице снимане без хиџаба

Бабак Пакнија, адвокат за људска права који заступа редитеља, објавио је на мрежи Икс (X) да је пресуда потврђена на апелационом суду и да је случај сада послат на спровођење. Као главне разлоге за казну, адвокат је навео Расулофове јавне изјаве, као и његово даље ангажовање у снимању филмова и документараца које је суд описао као "примјере саучесништва са намјером да се почини злочин против безбједности земље".

Расулоф (52) важи за једног од водећих редитеља Ирана. Откако је прошлог мјесеца објављено да ће његов нови филм бити у Главном такмичарском програму у Кану, редитељ и фестивал су се нашли под великим притиском иранских власти да повуку наслов из конкуренције.

Продуценти филма су пријавили узнемиравање од државне полиције, а глумци су били позвани на испитивање и забрањено им је напуштање земље.

- Оптужен је за снимање филма без добијања дозволе од надлежних власти, уз оптужбе да глумице нису правилно носиле хиџаб и да су снимане без хиџаба. Свим кључним учесницима у филму забрањено је да напусте земљу и били су предмет истраге од владиних безбједносних снага - рекао је Пакнија.

Пресуда која укључује и бичевање најстрожа је казна која је до сада изречена овом редитељу. Још 2010. године Расулоф је осуђен на шест година затвора, касније је казна смањена на једну годину, након оптужбе за снимање без одговарајуће дозволе. Потом му је 2017. године било забрањено да напусти земљу и одузели су му пасош по повратку у Иран. Служио је затворску казну у Техерану од јула 2022. до прошлог фебруара, јер је на друштвеним мрежама протестовао против репресије над учесницима грађанских демонстрација у Ирану поводом смрти активисткиње Махсе Амини.

Три филма Мохамеда Расулофа освојила су награде у канској селекцији "Извјестан поглед". У питању су остварења "Goodbye" (2011), "Рукописи не горе" двије године касније и "Човјек од интегритета" из 2017. године, пише Гардијан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм