Пале

Представљен роман "Свитање" о страдању у Пребиловцима

  • Извор: СРНА
  • 03.04.2024. 02:11

На Палама је синоћ промовисан роман Иване Спахић из Источног Сарајева "Свитање" о животу дјевојке у Пребиловцима на почетку Другог свјетског рата и страдањима на том подручја.

Спахићева је рекла новинарима да роман описује догађај који се догодио у августу 1941. године.

"То је био потресан догађај о којем треба говорити. Требало ми је доста времена за роман, од прикупљања грађе, до идеје, а када се све то заокружило, ставила сам на папир и све је било лакше", рекла је Спахићева.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајево Жељка Пржуљ појаснила је да је роман специфичан, значајан и занимљив из више углова с обзиром на то да тематизује Пребиловце, потресну тему из српске националне историје.

"Није историјски, али даје визуру страдања Срба кроз причу о једној породици. На тај начин можемо да кажемо да је његова највећа функција у активирању културе сјећања и памћења која је и те како важна за идентитет српског народа, којој, чини ми се, премало придајемо пажње", истакла је Пржуљева.

Роман "Свитање" освојио је прву награду на конкурсу "Златна сова" за 2О23. годину за најбољи необјевљени роман коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.