Književnost

Predstavljena knjiga o običajima u prijedorskoj regiji

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2022. 22:45

U Prijedoru je večeras promovisana knjiga Marije Radaković "Mitsko-magijski tragovi u narodnoj kulturi prijedorske regije".

Autorka je, predstavljajući svoju prvu knjigu, istakla da je riječ o etnološkim istraživanjima sprovedenim u okolini Prijedora tokom proteklih tridesetak godina.

"Vrijeme nije bilo moj saveznik i, zbog straha da sagovornike možda drugi put neću naći, uvijek sam prikupljala više materijala nego što mi je trebalo, ali to je bilo nešto što je neistraženo i sav taj prikupljeni materijal je dragocjen", ukazala je Radakovićeva.

Ona je navela da je o tim tragovima iz prošlosti rijetko ko i pisao, osim o nošnjama, tako da je knjiga nastala iz potrebe da taj dio tradicije ostane zabilježen.

"Ovim sam željela da se naša tradicija i istorija, kao i običaji ne zaborave i da to neko drugi uradi poslije mene, nastavi da istražuje i bilježi", rekla je Radakovićeva.

Ona je napomenula da se teme obrađene u knjizi odnose na razne običaje, poput onih u vezi sa gradnjom kuće i na prelima, te razne društvene običaje, nošnje i dijelove odjeće, među kojima su i oni koji dosad nisu nigdje pomenuti.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, gdje je promocija održana, istakao je da ova ustanova veliku pažnju posvećuje i izdavačkoj djelatnosti.

Radonjić je napomenuo da je riječ o knjigama muzejskog savjetnika Vedrane Adamović "Godine stradanja 1941/1942" i "Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine", a sada i o prvoj knjizi kustosa etnologa Marije Radaković.

"Ova knjiga je pisana tako da je zanimljiva za struku, ali i širu javnost koju interesuje materijalna i nematerijalna kultura ovog područja i mislim da će uživati u njoj", rekao je Radonjić.

Knjiga je objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.


Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина