Bijeljina

Predstavljena knjiga "Stradanje Srba vlaseničkog kraja u 19. i 20. vijeku"

 • Izvor: Srna
 • 01.12.2022.20:58

Knjiga "Stradanje Srba vlaseničkog kraja u 19. i 20. vijeku", autora Milenka Stanića, promovisana je večeras u Muzeju Semberije u Bijeljini.

O knjizi su, osim autora, govorili recenzenti univerzitetski profesor Drago Vuković i Mirko Babić, general Ljubiša Borovčanin i direktor Muzeja Milenko Koprivica.

Stanić je istakao da je osnovni problem bavljenja ovom temom, nedostatak sistemskog pristupa.

"Pokušao sam sistemskim pristupom da proučim i predstavim tri velika stradanja Srba vlaseničkog kraja - prvi u vrijeme osmanskog perioda turske okupacije, drugi tokom Prvog svjetskog rata i treći u vrijeme Drugog svjetskog rata. Obrazac stradanja uvijek je bio isti, naredbodavci su bili strani okupatori, a izvršioci domaći pomagači", rekao je Stanić novinarima.

On je dodao da je u knjizi pisao i o stradanju porodice njegove majke, porodici Kraljević, a pokolj je počinila Handžar divizija 1944. godine.

Stanić je naveo da je u tom pokolju u selima, Brda, Dole i Jasen stradalo oko 70 Srba civila, djece.

"Ušao sam u istorijske arhive, arhive Srpske pravoslavne crkve, kombinovao sam dostupne izvore, kako bih napravio objektivan pristup i mislim da sam u tome uspio. Ovo izdanje je samo početak i temelj istraživanja, a narednih godina ćemo raditi na dopuni monografije", rekao je Stanić, koji je po struci ekonomista, ali je odlučio da se posveti istraživanju stradanja Srba.

Vuković je naglasio da je ova monografija ozbiljan pokušaj Stanića da kroz dokumentaciju, arhive, istraživanja, koja su bila teška i mukotrpna, dođe do istinitih podataka o stradanju Srba u posljednja dva vijeka, sa težištem na vlasenički kraj, odakle je profesor Stanić rodom.

"Važno je da se istina o stradanju Srba dokazuje na ovakav način, dokumentima, činjenicama, bez manipulacija i lažnih podataka. Ova monografija bi trebala da bude i u elektronskoj formi, na stolovima svih aktera u politici i institucijama, da to pokažu, poklone onima koji imaju krivu sliku o Srbima i njihovoj ulozi u različitim istorijskim situacijama", rekao je Vuković.

Tagovi:
 • 19:40 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 19:45 Bez komentara

  Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.