ATV

U Beogradu

Preminuo književnik Vasilije Radikić

 • Izvor: SRNA
 • 23.06.2022. 12:50

U Beogradu je preminuo dugogodišnji član Udruženja književnika Srbije književnik Vasilije Radikić, poznati "zmajolog", odnosno autor prvog doktorata o poeziji jednog od najvećih srpskih pjesnika za djecu Jovana Jovanovića Zmaja.

Ridikić je bio i profesor univerziteta, književni istoričar-kritičar, esejista i novinar, a rođen je u Puškovcu, u sjeveroistočnoj BiH, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije.

Bio je profesor književnosti za djecu na Višoj školi za obrazovanje vaspitača u Beogradu i fakultetima humanističkih struka u Srbiji.

Posljednju knjigu, zbirku ogleda o svjetskim i srpskim piscima "Govorno i pisano" objavio je 2017. godine.

Radikić je objavio i zbirke priča monografiju "Čitanka naraštaja" (o listu za djecu "Neven"), zbirke priča "Zapisi iz Olovca" i "Kabanica koja igra", zatim studiju "Zmajevo pesništvo za decu".

Autor je i zbirke priča "Začarana avlija", ogleda iz književnosti "Delo i značenje", "Cvrčak ili mrav - ogledi iz književnosti za decu"... /izdanje Zmajevih dječijih igara/, a u štampi mu je roman "Feljtonist protiv Teofila".

On je 2001. godine objavio, prvi kod Srba, doktorat o poeziji Jovana Jovanovića Zmaja.

Radikić je sarađivao u nizu listova i književnih časopisa, i to "Politika", "Borba", "Književne novine", "Književna reč", "Savremenik", "Književnost", "Letopis Matice srpske", "Srpski književni glasnik", "Književnost i jezik", "Dometi", "Bagdala", "Stremljenja", "Ovde", "Signal", "Detinjstvo".

Tokom višegodišnje saradnje sa Radio Beogradom, posebno u emisiji "Putevima kulture" Drugog programa, emitovan je veći broj njegovih kritičkih tekstova o savremenoj srpskoj književnosti.

Na Prvom i Trećem programu emitovane su mu priče, a u okviru emisije "Zvezdani časovi" Drugog programa, izvedeno je više njegovih radio-drama (o Filipu Višnjiću, Miloradu Paniću Surepu, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Miroslavu Antiću).

Sahrana Ridikića biće obavljena sutra u podne na groblju Lešće - Beograd, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije.

Tagovi:
 • 19:21 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.