Lojd Moriset

Preminuo tvorac Ulice Sezam

 • Izvor: ATV
 • 24.01.2023.22:39

Lojd Moriset - koji je suosnivač Sezamove radionice i osnovao Ulicu Sezam - preminuo je u ponedjeljak u 93. godini.

Instagram nalog Sesame Vorkshop otkrio je tužnu vijest u utorak, ali nije otkrio uzrok smrti.

Objavljeno je sa izjavom koja je glasila: „Radionica Sesame oplakuje smrt našeg cijenjenog i voljenog suosnivača dr Lojda N. Moriseta, koji je preminuo u 93. godini.

"Doživotni počasni povjerenik, Lojd ostavlja ogromno i neizbrisivo nasljeđe među generacijama djece širom svijeta, a Ulica Sezam je samo najvidljivija počast dobrom radu i trajnom uticaju tokom cijelog života.


"Mudar, promišljen i iznad svega ljubazan vođa Radionice decenijama, Lojd je bio fasciniran snagom tehnologije i stalno je razmišljao o novim načinima na koje bi se ona mogla koristiti za obrazovanje.“

On je zajedno sa Joan Ganz Coonei osnovao Sesame Vorkšop u maju 1968. godine, a izjava je završila citatom njegovog 93-godišnjeg bivšeg poslovnog partnera.

Zaključeno je: „Džoan Ganc Kuni, njegova suosnivačica i bliska prijateljica, to je najbolje izrazila. „Bez Lojda Moriseta ne bi bilo Ulice Sezam. On je bio taj koji je prvi došao na ideju da koristi televiziju za učenje predškolske djece osnovnim vještinama, kao što su slova i brojevi. Bio mi je partner od povjerenja i odan prijatelj više od pedeset godina. godine, i on će jako nedostajati."

Sezamova radionica - tada nazvana Dječja televizijska radionica (CTV) - stvorila je legendarnu televizijsku emisiju Ulica Sezam koja je počela da se emituje u novembru 1969.

Ideja za seriju počela je u decembru 1965. godine kada je Moriset primijetio koliko je njegova trogodišnja kćerka angažovana na porodičnom televizoru, što ga je navelo na razmišljanje da li bi to moglo da se iskoristi za obrazovanje djece.

Očigledno je razgovarao sa Kunijem o tome na večeri nekoliko mjeseci kasnije, a ostalo je istorija.

Morisett je bio predsjednik Sesame Vorkšop-a od 1970. do 2020. i ostao je u odboru povjerenika od 1970. do svoje smrti.

Rođen je u Oklahoma Sitiju u Oklahomi kao sin Džesi Votson i Lojda Njutona Moriseta.

Porodica se preselila u Njujork 1933. godine kako bi izbjegla teškoće koje su bile posljedica Prašnjave posude i Velike depresije.

Kasnije su se preselili u Kaliforniju gdje je Moriset upoznao Džulijana Ganza koji će ga kasnije upoznati sa Džoan Ganc Kuni.

Morisett je takođe dobio diplomu na koledžu Oberlin, a kasnije je diplomirao psihologiju na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu i stekao doktorat u eksperimentalnoj psihologiji na Univerzitetu Jejl.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Serija: Slatke muke

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.