"Triler"

Prije 40 godina izdat najprodavaniji album u istoriji, hitovi se danas slušaju 35 miliona puta mjesečno

  • Izvor: jutarnji.hr
  • 29.11.2022.22:22

Miješajući rok, pop i R&B kao niko do sada, Majkl Džekson je pijre 40 godina objavio "Triler", album koji će postati najprodavaniji album u istoriji i definisati novu muzičku eru svojim audiovizuelnim ambicijama.

"Triler" je objavljen 30. novembra 1982. godine i do danas je prodat u više od 100 miliona primjeraka. To je Džeksonu donijelo status "kralja popa" i postalo muzička inspiracija za mnoge. Uprkos brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Džeksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotifaj njegova muzika se i dalje "strimuje" više od 35 miliona puta mjesečno.

"Majkl je neko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kada sam počeo da se bavim muzikom, to je ono čemu sam težio, kao i svaki drugi muzičar", rekao je nedavno kanadski hitmejker Vikend.

Veliki dio magije "Trilera" može se pripisati producentu Kvinsiju Džonsu, iako izdavačka kuća Epic nije bila oduševljena time jer je Džons došao iz džeza, muzike čija je prodaja bila "kikiriki" u očima muzičke industrije. Ali između Džeksona i Džonsa razvila se saradnja u kojoj su, u jednom slučaju, bukvalno, preletjele varnice.

"Kada smo završavali pjesmu "Beat It" radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se bukvalno zapalili", rekao je tada Džons u intervjuu za Roling stoun.

Prijetnje MTV-u

"Triler", uprkos velikom uspjehu na pop listama, u početku nije uspio da se probije do muzičkog kanala MTV, koji nije želio da prikaže spot za drugi singl sa albuma, megahit "Bili Džin", sa objašnjenje da se crna muzika "ne uklapa" u njen program kojim dominiraju rok i bijelci.

Šef Džeksonove etikete, Volter Jetnikof, zaprijetio je da će javno proglasiti MTV rasističkim i zabraniti svim muzičarima iz njegovog kataloga, uključujući rokere, da se tamo emituju. Ietnikoff je dobio bitku sa MTV-om, ali se ubrzo sukobio sa samim Džeksonom jer je muzičar želio milion dolara da snimi spot za poslednji singl sa albuma, pjesmu pod nazivom "Triller". Džekson je želio da radi sa priznatim filmskim rediteljem Džonom Lendisom, dok je Jetnikof smatrao da je cijela priča besmislena jer je album već dugo bio na prvom mjestu.

"Ali Majkl je imao viziju i bio je svojeglav", rekao je Olivije Kečin, autor dvije knjige o Džeksonu.

Rezultat je bio 14-minutni video klip, poput mini filma, koji je premijerno prikazan u holivudskom bioskopu pred desetinama poznatih ličnosti. I ne samo da je Džeksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtve iz njihovih grobova, već je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne spotove koji su definisali pop kulturu u naredne dvije decenije.


Tagovi: