U Kravici

Promovisane knjige i održan okrugli sto o Jezdimiru Dangiću

 • Izvor: Srna
 • 15.12.2022.14:48

U Kravici kod Bratunca danas je održana promocija romana Jezdimira Dangića "Naše tamnovanje" i "Glad i tamnica" koji govore o stradanjima i tamnovanju pripadnika "Mlade Bosne" koje je Austrougarska osudila za pripremu i učešće u atentatu na prestolonasljednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine u Sarajevu.

O romanima, objavljenim između dva svjetska rata i Dangićevom životu i stvaralaštvu, kao i nedaćama njegove porodice, govorili su profesor srpskog jezika i književnosti Milenka Ilić, Dangićeva kćerka Nada i istoričar Veljko Đurić Mišina, bivši direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Mišina je rekao da je Dangić ušao u srpsku literaturu svojim pričama i romanima, ali su decenijama njegova djela bila zabranjivana i skrajnuta zbog aktivnog oficirskog učešća u četničkom pokretu.

On je pojasnio da je komunistički režim na vojnom sudu u Sarajevu osudio Dangića na strijeljanje i ta presuda je izvršena 1946. godine, a zabranjivao je književna djela i proganjao članove njegove porodice.

"Osamdesetih godina prošlog vijeka otkriva se istina o Dangićevoj ratnoj ulozi i njegovom doprinosu zaštiti i spasavanju srpskog naroda čime se slika istorije u ovom kraju mijenja i dolazi do novih saznanja o kojima će se govoriti", zaključio je Mišina.

Profesor srpskog jezika i književnosti Milenka Ilić ocijenila je da se radi o romanima izuzetne književne, istorijsko-dokumentarne i psihološke vrijednosti koji su decenijama neopravdano bili nedostupni čitaocima.

Ona smatra da Dangićeve romane treba pročitati i saznati mnogo o jednom teškom periodu srpske istorije i boraca za slobodu srpskog naroda i patnjama kroz koje su prolazili.

Dangićeva kćerka Nada, pjesnikinja, govorila je o patnjama porodice, posebno njene majke, ponižavanjima, nepovjerenju, sumnjičavosti i žigosanju koje su doživljavali od komunističkih vlasti zbog Dangićevog ratnog puta.

Organizatori ove veoma posjećene promocije i okruglog stola bili su Udruženje "Most" iz Skelana, te mjesna zajednica Kravica i Osnovna škola "Petar Kočić" iz ovog mjesta.

Jezdimir Dangić je rođen u Bratuncu 5. maja 1897. godine u svešteničkoj porodici.

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.