Režisera Marka Marinkovića

Prvi put u Srpskoj prikazan film "Knez Lazar"

  • Извор: СРНА
  • 17.11.2022. 13:48

Dokumentarno-igrani film "Knez Lazar", režisera Marka Marinkovića, prvi put u Republici Srpskoj prikazan je u Han Pijesku gdje je publika mogla da čuje različita viđenja o liku ovog velikosrpskog mučenika i Kosovskom boju.

U filmu je prikazan život u srednjovjekovnoj Srbiji, od običnih ljudi do slavnih vitezova i vlastele, prati odrastanje kneza Lazara na dvoru cara Dušana, njegovu ženidbu Milicom, izgradnju srednjovjekovnog Kruševca, Lazarevu posvećenost izgradnji crkava i manastira Ravanica.

Sniman je sedam godina sa idejom da odvoji istorijske činjenice od narodnih predanja i mitova i da kao takav bude od koristi prosvjetnim radnicima, kulturnim institucijama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, turističkim organizacijama, gradu Kruševcu, dijaspori, ali generacijama koje dolaze.

Sve ovo prati igrani dio u vidu animacija i vizuelnih efekata kako bi još vjerodostojnije bila dočarana priča o periodu o kojem se priča.

Film je sniman u Kruševcu, Užicu, Pirotu, manastiru Ravanica, Pločniku, Prilepcu, Novom Brdu, Skoplju, Јedrenu i Bursi.

Maja Simić iz Centra za omladinu i sport "Pogled" rekla je Srni da u filmu govore eminentni stručnjaci iz oblasti istorije, vojne istorije, arheologije, crkvene istorije.

- Ponosni smo što je ovaj film prvi put prikazan u Republici Srpskoj na Han Pijesku, a pravo na prikazivanje smo dobili od autora/režisera Marka Marinkovića i zato smo mu posebno zahvalni - rekla je Simićeva.

Narator u filmu navodi da kroz cijelu radnju gledaoci borave u mjestima gde je mogao da bude i sam knez Lazar, ali imaju priliku da čuju i turski ugao priče o knezu Lazaru, Muratu i Kosovskom boju.

Film je prikazan sinoć u sali Doma kulture na Han Pijesku. Organizator prikazivanja je Centar za omladinu i sport "Pogled".

Тагови: