Петербуршки међународни културни форум

Путин: Све што Кустурица ради претвара се у дијамант

  • Извор: РТ Балкан
  • 17.11.2023. 19:56

Прије 20 година, глобалисти су нам обећали да ће бити културне разноликости, а на крају се десила сексуална разноликост. У свему томе поставили су нам култ, ако хоћете да добијете Оскара, морате да покажете живот сексуалних мањина, трансродних особа, рекао је филмски редитељ Емир Кустурица обраћајући се руском предсједнику Владимиру Путину на 9. Петербуршком међународном културном форуму.

"Шта се десило са филмом? Филм је прије 20 година имао аутентичан језик, а сада се и језик измијенио, као и све остало. Језик кинематографа сада је рекламни језик. Сматрам да у будућности руског филма, пошто сам дошао у Русију да снимам неке филмове. 'Лавр', (Јевгенија) Водоласкина и Достојевског, то ће бити оно што ја мислим о вашој култури и како је осјећам", казао је Кустурица.

Како је додао, прије 20 година Москва је изгледала као Хјустон, ту су били билборди, холивудски филмови, а када је он био студент, читао је руске књиге о којима никада нису снимљени филмови, истакавши да је словенска култура дио свјетске културе.

"Никада нисам видио филм о Шестоковичу. Русија има много добрих аутора који нису екранизовани. Мислим да ће ово бити филмови о руској баштини. Веома ми је драго што могу да кажем да је укидање руске културе на Западу немогуће", нагласио је, а пренио је РТ Балкан.

Руски предсједник се захвалио Кустурици за креативност и на пажњи коју поклања руској култури, истакавши да је увјерен да ће то бити веома успешно.

"Све што Кустурица ради претвара се у дијамант", казао је Путин.

Путин је навео да су представници ЛГБТ такође дио друштва и да имају право да побјеђују на конкурсима из области културе, а оно што је главно је да они нису једини, односно фаворизовани.

"Заиста видимо на разним такмичењима у западним земљама: да бисте освојили нешто, морате или испричати, написати, или показати живот сексуалних мањина, трансродних особа. Али ово што ћу да кажем можда je неочекивано. И они - те теме и ти људи, имају право да побиједе, покажу, причају, јер и они су дио друштва. Лоше је само ако они побјеђују на разним такмичењима, од тога нема користи", истакао је руски предсједник.

Како је додао, једнакост треба имати свуда, у свему, укључујући и конкурсе из области културе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм