Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske

Raspisana dva javna konkursa iz oblasti kulture

  • 07.07.2021. 13:09

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je javne konkurse za sufinansiranje javnih potreba u kulturi Srpske, te za sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u ovoj godini.

Iz Ministarstva je saopšteno da je u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju javnih potreba u kulturi Republike Srpske raspisano deset pojedinačnih konkursa iz oblasti kulture i umjetnosti koji se odnose na filmske festivale, pozorišnu umjetnost, književne manifestacije, izdavačku djelatnost, muzičku i muzičko-scensku umjetnost.

Pojedinačni konkrsi raspisani su i za vizuelnu i multimedijalnu umjetnost, kulturno nasljeđe i kulturno-umjetnički amaterizam, te na kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina Republike Srpske.

- Pravo podnošenja prijava na javni konkurs imaju pravna lica registrovana za obavljanje kulturno-umjetničke djelatnosti na teritoriji Srpske, kao i javne ustanove kulture čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave i to isključivo sa projektima za koje je planirano više izvora finansiranja, vodeći pri tom računa da predviđeno sufinansiranje od Ministarstva prosvjete i kulture ne prelazi 80 odsto ukupnog budžeta projekta - pojašnjava se u saopštenju.

Procjenu, stručno vrednovanje i bodovanje prijavljenih projekata, na osnovu posebnih kriterijuma propisanih za svaku oblast posebno, te odredbi o načinu bodovanja projekata, vršiće stručne komisije koje će imenovati ministar prosvjete i kulture.

- Podnosioci prijava svu potrebnu dokumentaciju treba da dostave u skladu sa odredbama svakog pojedinačnog konkursa i na obrascima koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture - navodi se u saopštenju i naglašava da neblagovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Svi konkursi, uz obavezne prateće obrasce za prijavu, dostupni su na portalu Vlade Srpske - www.vladars.net - na stranici Ministarstva prosvjete i kulture Srpske - Јavni konkursi za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture 2021.

Јavni konkursi su objavljeni danas u dnevnom listu Nezavisne novine i ostaju otvoreni 30 dana.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм