Trebinje

Rekonstruiše se "Dučićev legat"

  • Izvor: ATV
  • 06.07.2022.19:12

Poznati pisac, putopisac, pjesnik i diplomata, epiteti su Jovana Dučića ipak ga najviše krasi epitet „veliki rodoljub“. Volio je rodno Trebinje i svašta mu ostavio u amanet. Trebinjci to znaju i čuvaju. U toku je rekonstrukcija „Dučićevog legata“ u Muzeju Hercegovine.

"Mislim da ćemo do kraja septembra moći da se pohvalimo da legat Jovana Dučića napokon poslije 1996. kada je postavljen da će napokon biti obnovljen i da će služiti svojoj svrsi", rekla je Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Za radove u Dučićevom legatu do sada je utrošeno oko 40.000 maraka , novac su obezbijedili Muzej, Grad, Ministarstvo pa čak i jedna Italijanka. Potrebno je još novca kako bi legat izgledao baš onako kako treba. I resorno ministarstvo U Srpskoj  provodi projekat za zaštitu kulturnog nasljeđa.

"Naša obaveza kao Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ali isto tako i ustanova koje baštine ovu građu je da zaštitimo legat koji je Jovan Dučić ostavio i da ga prenesemo budućim generacijama onakvog kakav je on bio", rekla je Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovo je najstarija zbirka Muzeja Hercegovine koju je Jovan Dučić davne 1935 poslao brodom u Trebinje, tada je bio  diplomata u Rimu. To je njegova lična kolekcija kuju čini oko 100 predmeta rimske kamene plastike, 15 umjetničkih slika, svo njegovo ordenje, pisma i ambasadorsko odijelo. U trebinjskoj biblioteci se čuva oko 5.500 Dučićevih knjiga. 

Tagovi: