Saši Radojčiću nagrada "Desanka Maksimović"

  • 17.05.2021. 17:33

Nagrada "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji za ovu godinu danas je u Beogradu uručena pjesniku, kritičaru i prevodiocu Saši Radojčiću.

To prestižno priznanje trebalo je da bude dodijeljeno tradicionalno u Brankovini, gdje je sahranjena čuvena pjesnikinja, ali je zbog virusa korona svečanost organizovana u atrijumu Narodne biblioteke Srbije, prenose beogradski mediji.

Nagrada se dodeljuje od 1994. godine za ukupan doprinos srpskoj poeziji, a Radojčić je, saopštio je žiri, pjesnik koji je autentičnim opusom uspješno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu erudiciju i jednostavnost pjesničkog izraza.

Saša Radojčić /58/ rođen je u Somboru, diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti predaje predmet Filozofija umetnosti.

Objavio je osam zbirki pjesama, pet knjiga kritika i ogleda, te pet teorijskih knjiga o filozofiji umjetnosti i pjesništvu.

Pjesnička nagrada "Desanka Maksimović" ustanovljena je 1994. godine, a prvi dobitnik bio je Ljubomir Simović.

Desanka Maksimović bila je pjesnik, pripovjedač, romansijer, pisac za djecu, a bavila se i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika.

Objavila je oko 50 knjiga poezije, pjesama i proze za djecu i omladinu, kao i pripovjedačke, romansijerske i putopisne proze.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм