U Novom Sadu

SKC "Stevan Mokranjac" iz Beča pobjednik Evropske smotre srpskog folklora dijaspore

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2023. 15:58

SKC "Stevan Mokranjac" iz Beča pobjednik je ovogodišnje Evropske smotre srpskog folklora dijaspore sa 99.9 poena. Ovom klubu je dodijeljen i čuveni pehar "Čiča".

Osim SKC "Stevan Mokranjac" na ovoj manifestaciji učestvovalo je još devet klubova iz Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), koji su se predstavili u takmičarskom i revijalnom dijelu Smotre - KSD Bambi (Beč), KUD Jedinstvo (Beč), KUD Mladost (Leobersdorf), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Solenau), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Feldkirh), KSZS (Salcburg), KUD Opanak (Salcburg) i Udruženi ansambli „Zavičaj – Nikola Tesla" (Klagenfurt i Filah).

"Želim da čestitam svim učesnicima Smotre, a na prvom mjestu društvima koja dolaze iz Austrije. I ove godine su pokazali zavidan kvalitet negovanja i prezentacije srpske tradicije i folklora.Takođe, čestitam SKC ‘Stevan Mokranjac’ na osvojenom prvom mjestu. Ova pobjeda je još jednom dokazala da društva u Austriji vrijedno rade i da se dosta energije i truda ulaže u sve aktivnosti na očuvanju srpskog jezika, kulture, narodne igre i tradicije. Zahvaljujem se igračima i umjetničkim rukovodiocima svih društava iz Austrijskog saveza srpskog folklora koji su učestovali na Smotri, svi su imali podjednako dobre nastupe i na vrlo dostojan način predstavljali Savez. Smotra je bila dobra, društva iz Evrope koja su učestvovala imala su priliku da predstave svoj rad u predhodnom periodu, mladi su se družili, atmosfera je bila odlična", kaže predsjednik Austrijskog saveza srpskog foklora, Aleksandar Stanković.

Nova zlata na prestižnim festivalima za Đorđa Perića i Nemanju Kalajdžića

Nova zlata na prestižnim festivalima za Đorđa Perića i Nemanju Kalajdžića

Na ovogodišnjoj Smotri je učestvovalo 45 društava iz cijele Evrope, od kojih je 35 nastupilo u takmičarskom, a 10 u revijalnom dijelu manifestacije. Svečanom otvaranju su prisustvovali Dejan Savić, specijalni izaslanik i savjetnik za kulturu predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, zatim Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za dijasporu, Arno Gujon, direktor Kancelarije za dijsporu i Srbe u regionu, predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Novog Sada, episkop bački Damaskin i mnoge druge zvanice.

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore održana je pod pokroviteljstvom predsednika Republike  Srbije, Aleksandra Vučića, Ministarstva spoljnih poslova/Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbija u regionu, a u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore i grada Novog Sada.