Амерички режисер

Спилберг почиње пројекат о злочинима које је починио Хамас 7. октобра

  • Извор: Танјуг
  • 11.12.2023. 15:55

Фондација Шоа, коју је основао амерички режисер Стивен Спилберг, саопштила је да покреће пројекат за документовање злочина које је починио Хамас 7. октобра на југу Израела као додатак свједочењима о холокаусту, а до сада је прикупљено 130 изјава особа које су преживјеле напад те палестинске милитантне групе.

Спилберг није директно укључен у прикупљање података, али је дао снажну подршку, пренио је Тајмс оф Израел. Спилберг је рекао да није никада вјеровао да ће видјети "тако неизрециво варварство према Јеврејима у свом животу". Такође је рекао за Фокс њуз да је шокиран поводом насиља које је Хамас починио над Израелцима, као и због таласа антисемитизма широм света у последња два месеца.

Фондација Шоа има највећу свјетску колекцију видео снимака свједочења Јевреја који су преживјели холокауст и других свједока. Фондација са сједиштем у САД сада сарађује са тимовима у Израелу на прикупљању изјава свједока масакра Хамаса 7. октобра, када је око 3.000 терориста прешло у Израел из Појаса Газе и када је убијено око 1.200 Израелаца, углавном цивила и заробљено више од 240 талаца.

У чланку објављеном почетком новембра, у којем се најављује прикупљање документације, фондација је навела сведочење Шајли Атари Винер која је побјегла из свог дома у Кибуцу Кфар Аза са својом једномјесечном бебом рано ујутру 7. октобра. Њеног супруга Јахава Винера убили су припадници Хамаса док је помагао жени и беби да побјегну. Спилберг, који је основао фондацију 1994. године, вјерује да ће та организација обезбиједити "да гласови преживјелих дјелују као моћно оруђе за супротстављање опасном порасту антисемитизма и мржње".

Пратите нас и путем Вибера